Țara din Europa care deține un cimitir în care mormintele au coduri QR pe ele. Vizitatorii primesc acces la un dosar virtual al persoanei decedate
Publicat pe 02.11.2023 la 08:26 Actualizat pe 02.11.2023 la 08:26
Coduri QR pe mormintele celor trecuți la cele veșnice. Se pare că aceasta poate fi noua modă a viitorului. Un cimitir din Europa este un loc de comemorare a morților și de reculegere. Locul unde sunt îngropate trupurile decedatilor poate fi și un loc unde vizitatorii pot învăța istorie!
- Coduri QR pe mormintele celor trecuți la cele veșnice
- Vizitatorii pot primi astfel acces la un dosar virtual al decedatului
Un cimitir din Europa a venit cu o invenție de zile mari. Locul unde sunt îngropate trupurile celor trecuți la veșnicie a ajuns un loc de comemorare a morților și de reculegere. În Belgia, însă, cimitirul poate fi și un loc unde vizitatorii pot învăța istorie.
Coduri QR pe mormintele celor trecuți la cele veșnice
În Belgia, două cimitire din Bruxelles au instalat coduri QR pe mormintele celor trecuți la cele veșnice, în timp ce vizitatorii care accesează codul, primesc acces la un dosar virtual al decedatului, cu informații, fotografii și filmulețe din timpul cât trăia.
În întreg cimitirul, dintr-o suburbie a capitalei belgiene Bruxelles, morminte poartă o plăcuță cu un cod QR.
„Scanezi acest cod QR. Ți se deschide pagina site-ului Come-Back și acolo găsești dosarul cu informații despre persoanele respective.”, a spus Virginie Allard, fondatorul companiei Come-Back.
Motivul implementării proiectului
În acest fel, proiectul este inițiativa unei femei, care, împinsă de dorul bunicii pierdute, i-a creat povestea digitală și a legat-o de un cod QR de acces. Mai mult, de zece ani, ideea ei a stârnit interesul altor familii care au pierdut pe cineva drag.
În acest fel a apărut proiectul Come-Back - Reîntoarcere. Concret, acest dosar virtual al decedaților conține informații despre viața lor, însoțite de fotografii, filmulețe și mărturii ale apropiaților rămași în urmă, iar până acum au fost generate peste 1.200 de coduri QR, cu tot atâtea povești de viață.
„E adevărat că suntem înconjurați de persoane necunoscute, dar fiecare a făcut ceva deosebit în viață și aș vrea ca aceste informații să rămână mărturie. E un soi de datorie de care trebuie să ne achităm, să lăsăm ceva pentru generațiile care vin. E un soi de călătorie în timp.”, a mai precizat Virginie Allard, fondatorul companiei Reîntoarcerea.
Această idee a fost preluată de mai multe cimitire din Bruxelles.
„E îngropată aici François Bovesse, un politician care a avut o influență importantă în Wallonia. Avem și un membru al familiei regale, prințesa Shirazi.”, a spus Charlotte Deborsu - consilier pentru mediul de viață și populația din Namur.