Țara din Europa unde ospătarii sunt extrem de bine plătiți! Pot câștiga și 17.000 de euro pe lună
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.09.2023 la 23:48
Actualizat pe 07.09.2023 la 23:48
Deși poate părea greu de crezut, e adevărat! Există o țară europeană unde ospătarii sunt extrem de bine plătiți, ajungând să câștige chiar și 17.000 de euro pe lună, excluzând bacșișurile. Două lanțuri de restaurante au recalculat salariile pe baza cifrei de afaceri dintr-un sezon în plină expansiune, așa cum permite contractul național.
- Într-o țară din Europa, ospătarii sunt extrem de bine plătiți
- Veniturile lor pot ajunge chiar și la 17.000 de euro pe lună
Se spune de ceva vreme: nu găsești ospătari? Dă salarii mai mari! În Elveția, se pare că au luat acest lucru în serios. Un chelner de la un restaurant de pe lacul Zurich a câștigat 16.500 de franci elvețieni pe lună, echivalentul a 17.250 de euro, în luna iunie a acestui an, fără bacșișuri, după cum a raportat tvsvizzera.it.
Un chelner a câștigat 17.250 de euro într-o lună
Pe lacul Zurich, un chelner a atins probabil un record economic din toate timpurile, câștigând peste 17.000 de euro pe lună, excluzând bacșișurile. Aceasta este probabil cea mai mare sumă câștigată vreodată de un angajat al serviciului de masă, în ciuda salariului mediu al țării, care este de aproximativ 4.000 de franci elvețieni.
Acest lucru s-a întâmplat pentru că restaurantele din lanțurile Michel Péclard și Florian Weber au decis să calculeze salariile angajaților în funcție de cifra de afaceri: astfel, ospătarii au primit 7-8% din totalul veniturilor lunare, fără TVA. Salariul mediu a variat între 8.000 și 12.000 de franci elvețieni pe lună, în ciuda contractului care prevedea un salariu minim de 3.750 franci elvețieni.
Sezonul a fost excepțional de favorabil, chiar și din perspectivă meteorologică, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a salariilor personalului, deși nu și în procente, unde, de fapt, au scăzut.
Cei doi afaceriști ar fi luat această decizie pentru că le-a fost greu să găsească forță de muncă
Nu caritatea i-a motivat pe acești oameni de afaceri să ia o astfel de decizie, ci imposibilitatea de a găsi forță de muncă pentru cele șaisprezece unități ale lor, o problemă pe care au abordat-o printr-o strategie de „upselling”.
Există specialiști care susțin că soluția de a lega salariile de cifra de afaceri este cu greu aplicabilă întregii industriei de restaurante din țară, în timp ce sindicatele se întreabă dacă această abordare este o încercare a antreprenorilor de a transfera riscurile de afaceri asupra altora.
Citește și: Chelnerul care a câștigat trei milioane de euro la loto, în război cu statul român / Își vrea banii!