Țara în care sunt uciși cei mai mulți jurnaliști. Un nou raport arată date cutremurătoare
Publicat pe 22.12.2020 la 11:12 Actualizat pe 22.12.2020 la 17:41
În 2020, Mexic a fost cea mai periculoasă țară pentru presă. Aproape o treime din jurnaliștii uciși anul acesta în întreaga lume provin de aici, potrivit Comitetului de Protecție al Jurnaliștilor (CPJ), care investighează atacurile împotriva presei, la nivel global.
- Țara în care sunt uciși cei mai mulți jurnaliști.
- Un nou raport arată date cutremurătoare!
Numai anul acesta, au fost uciși 9 jurnaliști, în Mexic. Astfel, în ultimii 20 de ani, țara a înregistrat cel puțin 120 de crime în rândul angajaților din presă. În noiembrie, pe parcursul a 10 zile, au fost împușcați 3 jurnaliști, scrie The Guardian.
Pentru presa din Mexic, anul 2020 a fost cel mai sângeros din ultimii 28, potrivit CPJ, care ține evidența acestor date din 1992. Din nefericirre, peste 90% dintre crime rămân nepedepsite.
Libertatea presei este în criză, în Mexic
Țara din continentul american este de mulți ani cel mai periculos loc pentru jurnajiști, în afara zonelor de război. De cele mai multe ori, ținta atacurilor sunt cei care investighează crimă organizată și politicieni corupți.
În 2018, cei care militează pentru libertatea presei sperau că lucrurile o să se schimbe odată cu venirea a putere a lui Andrés Manuel López Obrador. Președintele promisese, în campanie, că o să pună capăt violenței împotriva jurnaliștilor și o să-i pedepsească e vinovați, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Odată ajuns în fruntea țării, Obrador a început numeroase conflicte cu presa și a adus acuze jurnaliștilor independenți și activiștilor .