Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 30.12.2024 la 12:01
Actualizat pe 30.12.2024 la 12:22
Polonia intensifică măsurile de securitate la granița cu Belarus, construind un zid și extinzând infrastructura pentru a stopa migrația ilegală, pe care o consideră parte dintr-un „război hibrid” orchestrat de Rusia. Proiectul include tehnologii avansate, întărirea barierei fizice și sprijin militar sporit. Deciziile, controversate reflectă prioritățile statului cu privire la securitatea națională și apărarea europeană.
- Țara in Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin
- Nimeni nu va avea voie să treacă
Polonia intenționează să finalizeze un zid la granița cu Belarus și să închidă complet frontiera până vara viitoare, în încercarea de a opri fluxul de migranți care ar putea fi periculoși, trimiși din partea Rusiei. Statul este sprijinit de către Uniunea Europeană pentru întărirea securității naționale.
Polonia construiște zid la granița cu Belarus
Lucrările suplimentare de infrastructură de-a lungul graniței de 400 km sunt planificate să fie finalizate până la mijlocul anului 2025, conform declarațiilor ministrului adjunct pentru migrație, Maciej Duszczyk. Odată terminate, autoritățile poloneze estimează că frontiera cu Belarus va fi aproape complet securizată.
Construcția zidului a început în 2021, ca răspuns la facilitarea de către regimul Lukașenko a trecerii migranților din Orientul Mijlociu și Africa către granița poloneză. Migranții erau adesea transportați cu zboruri sponsorizate și aduși cu autobuze la frontiera cu Polonia. Donald Tusk, premierul Poloniei, a făcut din lupta împotriva acestui „război hibrid” o prioritate, trimițând mai multe trupe în zona tampon și extinzând măsurile de securitate, inclusiv instalarea de camere de supraveghere nocturnă și termice.
Construcția zidului costă milioane de euro
Proiectul de securizare a frontierei, cu un cost total de peste 587 milioane de euro, include un gard de oțel de cinci metri înălțime și un nou drum pentru patrularea graniței. Polonia a cerut sprijin financiar din partea UE pentru proiectul East Shield, destinat apărării împotriva agresiunii rusești. Bugetul de apărare al Poloniei, care va atinge 4,7% din PIB anul viitor, cel mai mare din NATO, sprijină acest efort.
Măsurile dure luate de guvernul polonez au atras critici din partea organizațiilor neguvernamentale, mai ales după suspendarea temporară a dreptului la azil pentru migranți. Oficialii polonezi justifică aceste decizii prin prioritizarea securității naționale, comparând poziția lor cu politica Spaniei de a respinge migranții în enclava Ceuta și Melilla.
În plus, Polonia va construi un drum către granița cu exclava rusă Kaliningrad, permițând trupelor să reacționeze rapid în cazul unor incidente. Oficialii polonezi avertizează că sunt pregătiți pentru noi provocări din partea regimului Lukașenko, care ar putea încerca să saboteze infrastructura de frontieră.