Cum a apărut primul emoticon. A fost creat în urmă cu 57 de ani / FOTO
Publicat pe 28.10.2020 la 12:01 Actualizat pe 28.10.2020 la 12:05
Astăzi sunt nelipsite din orice conversație virtuală. Emoticonii sau „emoji” ne ajută să ne exprimăm mai bine gândurile și sentimentele și dau culoare mesajelor pe care le trimitem. Iată cum a fost creată prima față zâmbitoare și cu ce scop.
- Cum a apărut primul „smiley face”
- Emoticonul zâmbitor a fost creat în anul 1963.
- Care a fost ideea apariției sale.
Fața iconică zâmbitoare galbenă - cu cercul său perfect, doi ochi ovali și o gură semicirculară mare, răsturnată - este imediat recunoscută la nivel mondial ca simbol al fericirii. Cu toate acestea, povestea din spatele desenului nu este atât de veselă pe cât te-ai putea aștepta.
Cum a apărut prima față zâmbitoare
Zâmbetul clasic datează din 1963 și a luat naștere în Worcester, Massachusetts (SUA).Designerul grafic Harvey Ball a fost însărcinat de compania pentru care lucra (State Mutual Life Assurance Company) să creeze o imagine pentru a ridica moralul personalului, scrie mymodernmet.com.
Se pare că Ball a petrecut doar 10 minute desenând o față zâmbitoare pe o hârtie galbenă - o suprafață pe care a ales-o pur și simplu „pentru că era strălucitoare și luminoasă”.
Ball a fost plătit cu 45 de dolari pentru creația sa vizuală, care în timp, a căpătat renume mondial.
La început, compania de asigurări a tipărit designul lui Ball pe insigne pe care le-au dat angajaților și afișe sperând să creeze un climat de bună-dispoziție. Nu se știe dacă au și reușit.
Cu toate acestea, imaginea a câștigat rapid popularitate. Fețele zâmbitoare galbene au început să apară peste tot: de la felicitări și autocolante la tricouri și brelocuri.
Și, deși este larg acceptat faptul că Ball a inventat emoticonul, nici el, nici compania de asigurări nu au l-au brevetat.
Lupta pentru drepturile de autor
De-a lungul timpului, au existat multe bătălii legale asupra celor care ar putea pretinde, cu adevărat, proprietatea asupra designului feței zâmbitoare.
La începutul anilor 1970, proprietarii Hallmark: Bernard și Murray Spain au protejat drepturile de autor asupra designului cu sloganul „Have a Happy Day”.
Frații au vândut mai mult de 50 de milioane de insigne smiley și nenumărate alte produse cu grafica originală a lui Ball. Scopul lor era să obțină profit în timp ce încercau să recâștige optimismul Americii în timpul războiului din Vietnam.
Frații și-au făcut public meritul pentru simbolul simțului bun în 1971, când au apărut în emisiunea de televiziune What’s My Line (în ciuda faptului că știau că Ball a fost designerul original).
În 2001, Charlie Ball (fiul lui Harvey Ball) a încercat să salveze creația tatălui său prin înființarea Fundației World Smile - o companie care se concentrează pe eforturi caritabile de mici dimensiuni.
„Harvey Ball credea că fiecare dintre noi are capacitatea de a face o diferență pozitivă în această lume și a trăit conform acestei credințe”, spune World Smile Foundation pe site-ul său web.
„Știa că orice efort de a îmbunătăți lumea, oricât de mic ar fi, merită. Și a înțeles puterea unui zâmbet și a unui act amabil ”.
CITEȘTE ȘI: A fost inventat primul taxi aerian! Când va apărea pe piață