Un nou virus se răspândește în Franța! Ochii încep să sângereze, iar șansa de a scăpa cu viață scade cu până la 40%
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.10.2023 la 15:29
Actualizat pe 29.10.2023 la 15:29
Un virus face prăpăd în Franța, iar oamneii de știință se tem că s-ar putea răspândi curând și în Marea Britanie. Este vorba despre virusul care provoacă febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF). Ochii încep să sângereze, iar șansa de a scăpa cu viață scade cu până la 40%.
- Virusul care face prăpăd în Franța
- Care sunt simptomele și cum îți poți da seama dacă suferi de această boală
Potrivit informațiilor, virusul care provoacă febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF), identificat deja la căpușe, în Pyrénées Orientales, la granița de nord-est a Franței cu Spania, este pe cale să ajungă și pe coastele britanice, scrie stiripesurse.ro. Virusul se răspândește în Franța.
Virusul care face prăpăd în Franța
La începutul acestei săptămâni, autoritățile franceze de sănătate publică au emis o actualizare cu privire la răspândirea virusului, notând că: „până în prezent, nu au fost detectate cazuri autohtone (infecții contactate în țară) la oameni în Franța".
Din cauza schimbărilor climatice însă, oamenii de știință britanici avertizează că acest virus s-ar putea extinde dincolo de sfera sa obișnuită de acțiune și ar putea ajunge pe coastele britanice.
Potrivit OMS, febra hemoragică Crimeea-Congo (FCHF) este o boală larg răspândită, cauzată de un virus transmis de căpușe (Nairovirus) din familia Bunyaviridae. Virusul CCHF provoacă epidemii grave de febră hemoragică virală, cu o rată de mortalitate de 10-40%. Acest virus se transmite la oameni fie prin mușcături de căpușe, fie prin contactul cu sângele sau țesuturile animalelor infectate în timpul și imediat după sacrificare.
Care sunt simptomele acestei boli
Potrivit informațiilor oferide de OMS, perioada de incubație a virusului este de obicei între cinci până la șase zile, cu un maxim documentat de 13 zile.
„Debutul simptomelor este brusc, cu febră, mialgie, (dureri musculare), amețeli, dureri și rigiditate a gâtului, dureri de spate, dureri de cap, dureri de ochi și fotofobie (sensibilitate la lumină). La început pot apărea greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și dureri în gât, urmate de schimbări bruște de dispoziție și confuzie. După două până la patru zile, agitația poate fi înlocuită de somnolență, depresie și lassitudine, iar durerea abdominală se poate localiza în cadranul superior drept, cu hepatomegalie (mărire de volum a ficatului) detectabilă”, explică Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit specialiștilor, printre semnele clinice se mai pot număra și: tahicardie (ritm cardiac rapid), limfadenopatie (ganglioni limfatici măriți) și o erupție peteșială (o erupție cauzată de sângerare în piele) pe suprafețele mucoaselor interne, cum ar fi în gură și gât, și pe piele.
„Rata de mortalitate din cauza FHCC este de aproximativ 30%, decesul survenind în a doua săptămână de boală. La pacienții care se recuperează, ameliorarea începe, în general, în a noua sau a zecea zi de la debutul bolii”, explica, anul trecut, OMS.