Stat din America de Sud, în faliment a noua oară! Cum a ajuns una dintre cele mai bogate țari din lume la sapă de lemn
Publicat pe 05.08.2020 la 20:10 Actualizat pe 05.08.2020 la 20:59
Un stat din America de Sud a intrat pentru a noua oară în faliment, în toată istoria sa. Cifrele arată cum a ajuns una dintre cele mai bogate țări din lume la sapă de lemn.
- Argentina a încheiat un acord cu 3 creditori privați.
- Statul avea o datorie de 65 de miliarde de dolari.
Argentina, la un moment dat una dintre cele mai bogate țări din lume, a anunțat al nouălea faliment din istorie. Statul a încheiat o înțelegere cu trei grupuri de creditori pentru plata unor datorii ale statului în valoare de 65 de miliarde de dolari.
Prin acest acord, Argentina ar putea să se repună iar pe picioare și să-și relanseze economia afectată de recesiune, conform Agerpres.
În luna mai, statul argentinian, care este un producător agricol important, a declarat pentru a noua oară falimentul și se îndreaptă spre o ontracție a PIB estimată la 12%, după 2 ani de recesiune.
Trioul de creditori este format din Ad Hoc Group, Argentina Creditor Committee și Exchange Bondholder group, care a refuzat luna trecută o ofertă anterioară a guvernului, iar astfel s-a creat un blocaj.
Grupul a transmis printr-un comunicat că se bucură de acordul stabilit cu statul argentinian și că prin acesta se va restructura datoria uriașă. Reprezentanții grupului sunt de părere că acordul va conduce la revenirea emitenţilor de obligaţiuni din ţară pe pieţele internaţionale de capital.
Ministerul afirmă că termenul limită până când creditorii trebuie să accepte acordul este 24 august. Acesta a fost prelungit, după ce hotărârea ar fi trebuit să apară marți.
Ministerul Economiei a anunţat că acordul va ajusta unele termene de plată şi clauzele, pentru a atenua o propunere anterioară de acord de la începutul lunii iulie, fără să mărească principalul sau dobânzile.
Acordul care va scăpa Argentina de datorii aduce o creștere a obligațiunilor statului cu 8%. În 2018, țara încheiase un acord ce urma să aducă 57 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar Interațional. Între timp, Argentina a anunțat că este interesată de un nou acord cu FMI după finalizarea negocierilor cu creditorii privați.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a făcut un anunț pe Twitter privind acest subiect: ”Un pas foarte important. Aşteptăm cu nerăbdare finalizarea cu succes, în interesul tuturor”.