Vaccinul pentru coronavirus. În ce stadiu se află cercetările
Publicat pe 17.08.2020 la 08:38 Actualizat pe 17.08.2020 la 09:00
Toată planeta așteaptă momentul când vaccinul pentru coronavirus va fi gata. Acest lucru va însemna îndeplinirea unui țel uriaș, care poate duce la încheierea pandemiei de COVID-19: imunizarea în masă a populației. Dar în ce stadiu se află cercetările?
- Experții spun că cel mai devreme un vaccin va fi gata la începutul 2021.
- O distribuție în masă ar urma la jumătatea aceluiași an.
Aproape 200 de vaccinuri pentru coronavirus sunt în curs de dezvoltare. Statisticile arată că:
- peste 170 sunt în stadiul pre-clinic (testate pe animale și în laboratoare)
- 15 sunt în Faza 1 (testate pe un număr redus de tineri sănătăși, pentru a stabili doza sigură și corectă)
- 3 sunt în Faza 2 (administrate unui grup mai mare, inclusiv oameni cu riscuri mai mari în fața bolii)
- 7 sunt în Faza 3 (testate pe mii de oameni)
- 0 sunt Aprobate
Vaccinul rusesc pentru coronavirus, privit cu scepticism
Toată lumea a auzit anunțul mândru al Rusiei. Vladimir Putin susține că cercetătorii lui au reușit să inventeze vaccinul pentru coronavirus și că, mai mult, deja chiar a fost administrat oamenilor, inclusiv fiicei sale.
Organizația Mondială a Sănătății, însă, nu vede cu ochi buni acest anunț și pune la îndoială eficacitatea vaccinului. Reprezentanții au explicat că omologarea unui leac presupune multe teste riguroase.
Germania va avea un vaccin pentru coronavirus la toamnă?
Zilele trecute, ministrul Sănătății din Germania spunea că privește cu optimism posibilitatea ca nemții să producă vaccinul pentru coronavirus în următoarele câteva luni. A omis să menționeze, însă, și perioada la care făcea referire.
Declarațiile au venit la scurt timp după ce Institutul Robert Koch (RKI), agenția de sănătate publică a Germaniei, și-a retras raportul care anunța că Germania va avea un vaccin în această toamnă.
În ce stadiu este vaccinul americanilor
Cercetătorii din Statele Unite se încăpățânează să dezvolte un vaccin cât mai repede. Conform Washington Post, americanii au stabilit luna ianuarie ca țel pentru crearea leacului pentru coronavirus.
Dacă acest lucru va fi realizabil, vaccinul pentru coronavirus s-ar dovedi cel mai rapid dezvoltat vaccin din istorie!
Ce se va întâmpla cu pandemia după apariția vaccinului
Specialiștii se grăbesc să dezvolte un vaccin pentru coronavirus pentru un bun motiv. Zilele trecute, chiar Alexandru Rafila spunea că populația unei țări ar avea nevoie de o imunizare de 70% ca să putem vorbi de imunizare în masă. Iar fix acesta este țelul: imunizarea în masă.
Atunci când un număr suficient de mare de oameni a contractat virusul, acesta nu se va mai răspândi în societate atât de rapid. Cu alte cuvinte, pandemia s-ar putea declara încheiată, iar viața și-ar putea relua cursul normal.
Vaccinul antigripal și coronavirusul
Dar gripa și COVID-19 sunt ambele viroze, care au chiar foarte multe asemănări. Nu poate fi tratat noul coronavirus cu un vaccin antigripal? Medicii spun că nu, fiind vorba despre virusuri cu tulpini foarte diferite.
Există, însă, un mod prin care vaccinul antigripal poate ajuta în cazul pandemiei de COVID. Mulți experți se tem că suprapunerea sezonului gripal cu pandemia poate duce la o aglomerare catastrofală în spitale. Drept urmare, este puternic recomandat ca oamenii să se vaccineze pentru gripă.