Vaccinul anti-Covid-19 din Rusia a demonstrat o eficiență de 95%! Ce preț va avea serul
Publicat pe 24.11.2020 la 17:56 Actualizat pe 24.11.2020 la 17:56
Vaccinul Sputnik împotriva coronavirusului realizat în Rusia a demonstrat o eficiență de 95%, conform specialiștilor. De asemenea, prețul primei doze de ser va avea un preț accesibil pentru toată lumea.
- Vaccinul rusesc anti-Covid-19 ar avea o eficiență de 95%
- Ce preț va avea serul?
Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia a creat un val de controverse încă de la lansarea lui. Specialiștii străini sunt sceptici în privința siguranței și eficienței acestuia, mai ales că nu au existat studii care să prezinte rezultatele testelor de laborator. În ciuda acuzațiilor, cercetătorii ruși vin cu noi probe.
Vaccinul rusesc ar avea o eficiență de 95%
Conform specialiștilor ruși, vaccinul Sputnik V ar avea o eficiență de 95%, în urma testelor realizate la 42 de zile de la prima administrare a dozelor. Anunțul a fost făcut marţi de Centrul de cercetare Gamaleia din Moscova şi Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) într-un comunicat comun, care oferă date concrete despre modul în care s-au desfășurat testele.
Prin urmare, în faza a doua a testelor vaccinului împotriva coronavirusului s-a constatat că eficienţa vaccinului rusesc după 28 de zile era de 91,4 % și a fost administrat unui număr de 39 de persoane infectate, printre care figurau voluntari care au primit placebo (31) şi cei care au primit vaccinul (8).
Vaccinul a fost administrat unui total de 14.095 de voluntari, iar 4.699 au primit placebo, potrivit comunicatului oficial.
În faza a treia a studiilor, 40.000 de voluntari participa la teste, dintre care peste 22.000 au fost deja injectaţi cu o primă doză, iar 19.000 au primit atât prima, cât şi a doua doză. De asemenea, specialiștii susțin că nu au fost constate efecte adverse "neprevăzute".
Ce preț va avea vaccinul Sputnik V?
Prețul vaccinului rusesc va fi de cel mult 10 dolari pentru o doză, fiind de două ori mai mic decât cel al vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, aşa cum se întâmplă în cazul vaccinurilor dezvoltate de companiile americane Moderna şi Pfizer.
Primele tranșă de vaccin va fi distribuită partenerilor străini în luna ianuarie a anului 2021 în baza acordurilor încheiate deja de Rusia cu mai multe state.