Valul al doilea de coronavirus a lovit Spania. Motivul pentru care numărul bolnavilor a crescut din nou în această țară
Publicat pe 02.09.2020 la 12:30 Actualizat pe 02.09.2020 la 12:30
Spania s-a lovit de cel de-al doilea val al infectării cu COVID-19. Dacă la începutul lunii iunie țara trecuse la măsuri de relaxare, ulterior numărul îmbolnăvirilor a crescut într-un mod alarmat.
- Spania, pe lista neagră a destinațiilor turistice.
- Țara a fost lovită puternic de valul 2 al coronavirusului.
Spania s-a confruntat cu una dintre cele mai urâte crize provocate de COVID-19, din întreaga Europă. La două luni după ce au crezut că au scăpat de virus, acesta se răspândește mai rapid decât în orice țară vecină.
Vorbim despre 142 de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori, înregistrate în ultimele două săptămâni.
Până la sfârșitul stării de urgență, pe 21 iunie, Spania înregistra 100 - 150 de cazuri pe zi. Acest număr a crescut la peste 3.000.
COVID-19, în rândul tinerilor spanioli
Cea mai mare parte a transmiterii este acum între tineri și aproximativ trei sferturi dintre cei confirmați pozitiv sunt pacienți care nu prezintă simptome.
Guvernul Spaniei admite că cifrele „nu sunt ceea ce vrem să vedem”, dar indică diferențe cheie în comparație cu această primăvară, scrie BBC.
Doar aproximativ 3% din cazurile actuale necesită tratament spitalicesc, mai puțin de 0,5% au nevoie de terapie intensivă, iar rata actuală de deces este de până la 0,3%.
„Mortalitatea este foarte scăzută, la fel și rata de spitalizare. Ceva s-a schimbat foarte mult, deși creșterea este încă îngrijorătoare", spune Ildefonso Hernández, profesor de sănătate publică de la Universitatea Miguel Hernández din Alicante.
„Atâta timp cât cazurile cresc, trebuie să ne gândim că un al doilea val este pe drum. Nu avem prea mult timp să reacționăm înainte de întoarcerea la viața de rutină din luna septembrie", a mai spus acesta.
Sezonul turistic al Spaniei a fost un dezastru
Majoritatea țărilor au trecut pe lista neagră această destinație, în doar câteva săptămâni de la deschiderea țării, adică la sfârșitul lunii iunie.
Asta înseamnă că în zonele de plajă s-a evitat, pe cât posibil, riscul de infectare cu noul virus, deși rata de infecție a Cataloniei este ușor peste media națională:145 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Unele zone ale Spaniei s-au arătat mult mai bine pregătite decât altele. La capătul bun al măsurătorii, regiunea nordică a Asturies are o rată de infecție de 32, în timp ce Aragón din nord-est depășește 500.
Problema migranților
Capitala Aragonului, Zaragoza, a devenit un punct fierbinte pentru transmiterea de COVID-19, în ultimele săptămâni, dar problemele au început la începutul verii, când mii de muncitori sezonieri, mulți dintre ei migranți rătăcitori, au început să călătorească în livezile din regiune.
Cultivatorii și companiile de ambalare au fost criticate pentru că nu oferă cazare lucrătorilor migranți, determinându-i să călătorească între adăposturi și câmpuri sau să subziste în șantierele insalubre.
„Tot ce se întâmplă în Aragón este foarte mult legat de focare în rândul culegătorilor sezonieri de fructe. Ar fi trebuit să existe o anticipare mai mare a problemelor care ar putea apărea din cauza situației de acomodare a acestor lucrători", explică Juan González Armengol, președintele Societății Spaniole de medicină de urgență (Semes).
Cel mai rău dintre toate, peste 55 de case de îngrijire pentru bătrâni din Aragón au înregistrat cazuri de la sfârșitul stării de urgență.
Există riscul ca zonele care au scăpat de cele mai grave ravagii ale pandemiei de primăvară să fie afectate de un al doilea val, acum, în toamnă.
În iunie, Aragón a estimat în jur de 760 de decese în reședințe, de 10 ori mai puține decât în Madrid.
CITEȘTE ȘI: Încă o țară suspendă zborurile din România! Pe ce perioadă se va menține noua măsură