Variola maimuței, tot mai aproape de țara noastră. Ungaria a înregistrat primul caz de infectare
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.06.2022 la 19:20
Actualizat pe 01.06.2022 la 19:20
Alertă pentru români! Variola maimuței este tot mai aproape de țara noastră, deoarece iată că și Ungaria a înregistrat primul caz de infectare. Medicul şef Cecilia Muller a oferit și primele informații despre acest caz, spunând că este vorba despre un pacient în vârstă de 38 de ani. Iată cum se simte bărbatul!
- Ungaria a înregistrat primul caz de variola maimuţei
- Este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani
- Cum se simte pacientul
Originea variolei este necunoscută, însă se spune că această boală există de cel puțin 3.000 de ani, în condițiile în care s-au descoperit erupții cutanate asemănătoare variolei maimuței pe mumii egiptene.
Variola maimuței, tot mai aproape de țara noastră
Cea mai veche descriere scrisă a unei boli precum variola a apărut în China în secolul al IV-lea. Se pare că boala a revenit și în zilele noastre, iar zilnic se înregistrează tot mai multe cazuri. Deocamdată, nu s-a înregistrat niciun caz în România.
Pacientul din Ungaria este un bărbat de 38 de ani, iar autoritățile sanitare încă investighează dacă a călătorit recent în străinătate. Medicul şef Cecilia Muller a făcut apel la calm, spunând că virusul nu se răspândeşte cu uşurinţă.
Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu este clar încă dacă răspândirea variolei maimuțelor poate fi ținută sub control. Medicii din Ungaria au spus că cei infectați ar trebui să fie izolați în perioada de recuperare.
Care sunt simptomele acestei boli și cum se transmite
Simptomele bolii apar sub formă de febră, ganglioni limfatici umflați și dureri musculare, pe lângă oboseală, frisoane și o erupție cutanată asemănătoare varicelei pe mâini și față.
Mediciii au mai declarat că această boală se poate răspândi mai uşor la persoanele imunocompromise şi la femeile însărcinate. Doctorul Marius Geantă a făcut și el un anunț despre variola maimuței.
Specialistul a explicat că virusul poate să se transmită de pe haine.
”Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate”, a declarat Marius Geantă, potrivit Ziare.com.