Virusul care ar putea provoca o altă pandemie. Avertismentul inventatorului vaccinului AstraZeneca
Publicat pe 16.10.2021 la 15:40 Actualizat pe 16.10.2021 la 15:40
Efectele devastatoare ale pandemiei de coronavrus sunt încă prezente în multe țări de pe glob, dar omenirea ar putea fi atacată de un nou virus nemilos. Este avertismentul lansat de unul dintre inventatorii vaccinului AstraZeneca, Sarah Gilbert.
- Inventatorul vaccinului AstraZeneca trage un semnat de alarmă.
- Noul virus provine tot de la lilieci.
O altă pandemie ar putea fi provocată de virusul Nipah
O altă pandemie ar putea lovi planeta, avertizează Sarah Gilbert, unul dintre inventatorii vaccinului AstraZeneca. Virusul care ar putea s-o provoace se numește Nipah și provine tot de la lilieci. În acest moment, nu există tratament sau vaccin pentru o astfel de infecție.
Gilbert susține că rata de mortalitate în cazul contractării virusului Nipah ar fi mult mai mare decât cea a COVID-19, dacă s-ar dezvolta o variantă Delta.
Ce este și cum se transmite virusul Nipah
Deși nu este cunoscut, virusul Nipah nu e nou. A apărut în 1999, în centrul Malaeziei, gazdă fiind liliecii, care mâncau din pomi fructiferi din ferme de porci. Astfel, nu a trecut mult până când virusul a fost transmis la porci și mai apoi la oameni.
Specialiștii consideră că, cel mai probabil, virusul s-a transmis de la porci la oameni prin secreții, dar poate fi luat și din alimente contaminate sau prin contact om la om.
Pe parcursul a 8 luni, 105 de oameni din Malaezia au murit după ce s-au infectat. Aceștia au intrat în comă, au avut febră și encefalită. Virusul Nipah a ucis aproximativ 40% dintre pacienții infectați.
Virusul Nipah - o amenințare pentru umanitate
Nemilosul Nipah apare anual în Bangladesh și periodic în estul Indiei. Potrivit OMS, focarele din Bangladesh și India au ca sursă probabilă de infectare consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la liliecii frugivori infectați, informează Euronews.
Din 2001 și până în 2008, în jur de 50% din cazurile de infectare ci Nipah din Bangladesh au fost din cauza contactului de om la om.
În cazul acestui virus, rata mortalității este între 40% și 75%, potrivit OMS. Oamenii pot dezvolta infecții asimptomatice, dar simptomele pot varia de la infecții respiratorii medii către severe, și encefalită.