Vladimir Putin, amenințare cu moartea la adresa lui Volodimir Zelenski. Ce l-a determinat să recurgă la acest gest
Publicat pe 28.03.2022 la 14:59 Actualizat pe 28.03.2022 la 20:21
Conform The Times, oligarhul rus Roman Abramovici a acționat ca trimis neoficial al președintelui Vladimir Putin la negocierile dintre Rusia şi Ucraina. Se pare că acesta i-a oferit un bilet din partea președintelui Ucrainei lui Vladimir Putin. Acest lucru l-a determinat pe liderul Kremlinului să recurgă la amenințări cu moartea.
- Vladimir Putin, amenințare cu moartea la adresa lui Volodimir Zelenski
- Ce mesaj i-a transmis Volodimir Zelenski lui Vladimir Putin
Miercurea trecută, un avion privat Hawker 800XP a decolat de pe aeroportul Ataturk, Istanbul, către Rusia. La bordul avionului se afla nimeni altul decât oligarhul rus Roman Abramovici. În seara aceea, ajuns la Moscova, Abramovici s-a întâlnit cu Putin căruia i-a înmânat un bilet scris de mână de la președintele Ucrainei.
Pe bilet erau scriși termenii luați în considerare de Ucraina pentru un acord de pace care să pună capăt războiului început acum o lună. „Spune-i că-l voi distruge”, acesta a fost răspunsul lui Vladimir Putin.
Abramovici s-a întors la Istanbul și s-a întâlnit cu Rustem Umerov, reprezentantul Kievului la negocieri. Umerov este un tătar din Crimeea și membru al parlamentului ucrainean, un fost om de afaceri de 39 de ani, care vorbește atât turcă, cât și rusă, potrivit The Times. Deși răspunsul lui Putin a fost unul destul de îngrijorător, se pare că ar fi totuși progrese la negocieri, oferind speranța unui acord de pace timid în Ucraina și o victorie diplomatică majoră pentru Turcia.
Propunere: Donbasul și Crimeea, închiriate pe termen lung de Rusia
Negocierile dintre reprezentanții ucraineni și ruși vor fi reluate în Turcia, săptămâna aceasta. Weekendul trecut, Kalin a declarat că părțile au fost „aproape de un acord” cu privire la chestiuni cheie, inclusiv garanția ca Ucraina să nu adere la NATO, demilitarizarea și garantarea unui statut protejat pentru limba rusă. Punctul de conflict este soarta Crimeei, anexată de Rusia în 2014, și a Donbasului. Kalin a venit cu propunerea ca Donbasul și Crimeea să fie deținute de Moscova în baza unui contract de închiriere pe termen lung, similar cu poziția Marii Britanii asupra Hong Kong-ului între 1898 - 1997. Vladimir Putin este consecvent și ia în considerare propunerea, dar furia sa asupra Ucrainei l-ar face un partener imprevizibil.