Xi Jinping și Vladimir Putin, față în față! Ce plan pun la cale liderul rus și preşedintele Chinei, care va merge în Moscova
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 22.02.2023 la 22:14
Actualizat pe 22.02.2023 la 22:14
Xi Jinping, preşedintele Chinei, va vizita Rusia. Cu două zile înainte să se împlinească un an de la invazia din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi și, cu această ocazie, a confirmat că se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Ce plan pun la cale.
- Xi Jinping, vizită în Rusia
- Ce plan pun la cale liderul rus și preşedintele Chinei
Vladimir Putin a confirmat că Xi Jinping, preşedintele Chinei, va vizita Moscova. Potrivit presei internaționale, această întâlnire va face parte dintr-un efort pentru negocieri de pace multilaterale. Beijingul susține că vrea să joace un rol mai activ în încheierea războiului împotriva Ucrainei.
Xi Jinping și Vladimir Putin, față în față
După ce China a anunțat că a fost elaborată o propunere de pace pentru ca războiul din Ucraina să ajungă la final, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a reacționat spunând că trebuie să vadă dacă propunerea respectă principiul integrității teritoriale a Ucrainei.
Cu două zile înainte să se împlinească un an de la invazia din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi, iar înaintea întâlnirii cu acesta, oficialul a discutat cu omologul rus Serghei Lavrov, dar și cu Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei.
Înainte să aibă loc aceste întâlniri, Beijingul a transmis că relația pe care o are cu Rusia este "solidă ca o stâncă" și că va rezista oricărui test, declarații care au îngrijorat Statele Unite. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că guvernul chinez ar putea lua în considerare furnizarea de arme către Rusia.
De ce ocolește China sancțiunile împotriva Rusiei
În luna aprilie a anului 2022, Beijingul a fost avertizat de către UE să nu ajute Moscova în evitarea sancțiunilor economice impuse în urma atacării Ucrainei. Și atunci, Beijingul a susținut că va căuta pace pentru Ucraina.
„Ne opunem sancțiunilor, dar efectele acestor sancțiuni riscă să se răspândească și în restul lumii, ducând la războaie valutare, războaie comerciale și financiare și, de asemenea, riscă să pună în pericol lanțul de aprovizionare și lanțul industrial și globalizarea și chiar ordinea economică”, a spus atunci Wang.
Serghei Lavrov a vorbit despre relația dintre China și Rusia în urma războiului.
„Această cooperare va deveni mai puternică, pentru că într-un moment în care Occidentul subminează în mod flagrant toate bazele pe care se bazează sistemul internațional, desigur că noi, ca două mari puteri, trebuie să ne gândim cum să continuăm în această lume", a menționat Serghei Lavrov.
Citește și: China, mesaj pentru Rusia, după amenințările nucleare: ,,Parteneri, dar nu aliați"