10 Tipuri de Scule Electrice & Cum se Folosesc
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 14.05.2020 la 14:56
Actualizat pe 14.05.2020 la 14:56
Sculele electrice sunt împărţite pe tipuri de categorii iar noi ţi le prezentăm pe cele mai comune dintre ele, utilizate atât în proiectele mici, din jurul casei, cât şi în proiecte de mare amploare.
Sculele electrice sunt împărţite pe tipuri de categorii iar noi ţi le prezentăm pe cele mai comune dintre ele, utilizate atât în proiectele mici, din jurul casei, cât şi în proiecte de mare amploare.
Compresor de aer
În categoria de scule electrice compresoarele de aer joacă un rol foarte important. Rolul unui compresor este de a transforma puterea în energie, care va fi stocată sub formă de aer sub presiune, denumit şi aer comprimat. Pe măsură ce este utilizat dispozitivul, el va continua să stocheze aerul comprimat în rezervor, până când atinge capacitatea maximă. Compresorul este utilizat în numeroase aplicaţii, inclusiv pentru vopsire.
Polizor unghiular
Un polizor unghiular este un instrument electric de mână, care taie şi şlefuieşte diverse obiecte şi materiale. Poate fi alimentat cu un motor electric, cu aer comprimat sau cu un motor pe benzină. Polizoarele unghiulare au mai multe utilizări şi pot ajunge inclusiv în spaţiile mici. Pot fi folosite pentru a îndepărta excesul de materiale de pe anumite elemente sau pentru netezirea marginilor imperfecte.
Ferăstrău cu bandă
Un ferăstrău cu bandă este utilizat în proiecte variate, pentru tăierea lemnului, eliminarea marginilor şi anumitor părţi ale plăcilor de furnir, laminare, prelucrarea buştenilor mici sau alte operaţiuni şi activităţi de tăiere, atunci când produsul final are unghiuri drepte sau curbe şi nu prezintă forme complexe.
Şurubelniţa electrică
Şurubelniţa electrică funcţionează similar cu şurubelniţa clasică, dar oferă avantajul de a înşuruba mai repede şi mai strâns. Acest aparat este foarte accesibil şi te vor ajuta atunci când este necesar să scoţi şuruburi foarte strânse sau care se afla în spaţii greu accesibile cu mâna.
Ciocan rotopercutor
Ciocanul rotopercutor seamănă foarte bine cu bormaşina şi este extrem de util atât pentru forare cât şi pentru activităţi de demolare. Ai la dispoziţie mai multe astfel de ciocane, fiind recomandate cu precădere persoanelor care lucrează foarte mult deoarece uneltele acestea sunt mai rezistente comparativ cu bormaşinile.
Drujba
Drujbele sunt ferăstraie mecanice care au dinţi rotitori ataşaţi pe un lanţ care se roteşte. Lama ferăstrăului este reprezentată de lanţul special conceput în acest scop. Drujba este un instrument versatil şi poate tăia orice, fiind utilizată în special pentru lemnul de dimensiuni mari. Este utilizată pentru defrişări, cherestea şi multe alte aplicaţii similare. Există şi aparate speciale care au lame ce pot tăia inclusiv beton, cărămidă şi piatra naturală.
Ferăstrău circular
Ferăstrăul circular este unul dintre cele mai des întâlnite scule electrice. Ferăstrăul funcţionează cu ajutorul unei lame sau a unui disc, care taie utilizând mişcări circulare. Acest tip de ferăstrău este perfect pentru a tăia drept sau în lungul unei plăci, dar poate fi setat şi pentru a tăia cu model. Un astfel de ferăstrău poate fi găsit inclusiv fără fir. Ferăstraiele circulare sunt utilizate pentru o mare varietate de materiale care trebuie tăiate, cum ar fi plasticul, metalul sau zidăria.
Bormaşină
Bormaşina poate fii atât cu cablu cât şi fără iar rolul său este acela de a realiza găuri circulare în diverse suprafeţe. Bormaşina este utilizată la scară largă în proiectele do it yourself, pentru o serie de activităţi mai mult sau mai puţin complexe. Poate fi implicată în proiecte care necesită prelucrarea lemnului, dar şi în proiecte în care este prelucrat metalul sau în construcţii în general.
Pistol de lipit
Atunci când ai nevoie de căldură suplimentară pe o suprafaţă, poţi utiliza un pistol cu aer cald. Acesta poate produce o temperatură cuprinsă între 100 de grade Celsius şi până la 500 în funcţie de capacitatea sa. Acest instrument poate fi utilizat atât în activităţi complexe, cât şi în activităţi foarte rudimentare, cum ar fi lipirea unui contact la o veioză. Un pistol de lipit este un aparat accesibil şi nu implică un nivel ridicat de pregătire pentru a fi utilizat.
Rindea
Rindeaua ajuta la finisarea eficientă a suprafeţelor şi marginilor de lemn. De asemenea, anumite ruinele pot să taie lemnul la o grosime dorită, ajutând la obţinerea suprafeţelor uniforme şi a muchiilor paralele. Rindelele sunt foarte importante în procesul de finisare şi lasă suprafeţele fine, fără denivelări şi fără abraziuni, acestea fiind, în urma procesului, gata să fie finisate cu lac sau alte materiale.