11 septembrie - prima zi de școală. Care este numărul maxim de elevi permis într-o clasă. Noi modificări privind Legea Educație
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 06.09.2023 la 14:03
Actualizat pe 06.09.2023 la 14:03
Elevii vor începe școala peste doar câteva zile. Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat mai multe schimbări în programa școlară, de la introducerea noilor materii, la cardul elevului sau numărul lor dintr-o clasă.
- Elevii vor începe școala luni, 11 septembrie 2023
- Care este numărul de elevi permis într-o clasă
De luni, 11 septembrie 2023, elevii vor începe un nou an școlar. Ei se întorc în bănci, iar Ministerul Educației a făcut mai multe schimbări în programă. Noua Lege a Educației câți elevi vor fi într-o clasă, numărul schimbându-se față de anii trecuți.
Mai puțini elevi în clase
Elevii mai au puțin și vor începe anul școlar, semn că vacanța de vară s-a terminat. În programa lor au apărut mai multe schimbări care au fost anunțate în ultima perioadă.
Unul dintre punctele de decizie a fost numărul de elevi care vor fi într-o clasă, astfel că media ar putea fi de 22, dar să nu depășească 26 de persoane. Limita minimă este de 15 elevi într-o clasă la o unitate de învățământ. Numărul maxim de elevi care poate fi într-o clasă de liceu a scăzut cu 4 față de anul anterior.
Modificările au apărut și în învățământul postliceal, unde numărul elevilor a scăzut de la 30 la 28. În ceea ce privește învățământul sportiv sau artă, numărul de elevi dintr-o clasă a scăzut de la 25 la 24.
Vor fi introduse noi materii în programa școlară
Noua lege a învățământului prevede introducerea unor materii noi în programa școlară. Ele vor fi atât obligatorii, cât și opționale, fiind la alegerea elevilor. Astfel, materia ”Istoria evreilor. Holocaustul” a fost deja aprobată prin Ordinul Ministerului Educației 5.344 din data de 9 august 2023.
Reprezentanții Institutului ”Elie Wiesel”, ce au colaborat cu Ministerul Educației cu privire la introducerea acestei materii, acuză că nu au fost consultați pentru planurile disciplinei și s-au retras din grupul de lucru.
O altă materie obligatorie ce figurează în școli este și ”Istoria comunismului în România”. Aceasta nu a fost, încă, aprobată de Ministerul Educației.
Materia „Istoria, robia și deportarea romilor” este opțională și se va face doar la cererea elevilor dintr-o unitate de învățământ. Nici ea nu a fost adoptată în programa școlară, urmând să fie anunțat momentul în care va fi acceptată.
CITEȘTE ȘI: Noi schimbări în anul școlar 2023-2024! Ce este cardul de elev care nu trebuie să lipsească din ghiozdanele copiilor