3 abilitati de negociere pe care un CEO le are in propriul CV
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 26.11.2019 la 12:00
Actualizat pe 26.11.2019 la 12:04
Dacă vrei să devii CEO, este esențial să stăpânești arta negocierii! În caz contrar, poți fi refuzat de angajatori deoarece aceștia vor știi că îți va fi greu să obții contracte în favoarea ta și să mărești profitul în firmă. Din fericire, negociatul nu este doar pentru cei care au un talent natural în acest domeniu. Poți începe și tu să devii mai bun, prin dezvoltarea următoarelor trei abilități!
Dacă vrei să devii CEO, este esențial să stăpânești arta negocierii! În caz contrar, poți fi refuzat de angajatori deoarece aceștia vor știi că îți va fi greu să obții contracte în favoarea ta și să mărești profitul în firmă. Din fericire, negociatul nu este doar pentru cei care au un talent natural în acest domeniu. Poți începe și tu să devii mai bun, prin dezvoltarea următoarelor trei abilități!
1.Abilitatea de a gândi în schimburi
Dacă n-ai foarte multă experiență în negocieri, vei încerca să convingi cealaltă persoană să procedeze cum vrei tu. Totuși, aceasta este o greșeală! Dacă nu aveți amândoi ceva de câștigat, nu vă veți înțelege! De aceea, este important să-ți dezvolți abilitatea de a gândi în schimburi. Spune ‘’da...dar’’ și renunță la cuvântul ‘’nu’’ deoarece nimeni nu vrea să audă negații. In loc să refuzi categoric o ofertă, încearcă să vezi dacă poți pune anumite condiții. Pentru asta, ar fi bine să cunoști atât subiectul discuției, cât și persoana cu care vei vorbi. În orice negociere, informația înseamnă control, dar trebuie să-ți cunoști și limitele. Când ai ajuns la o înțelegere favorabilă pentru ambele părți, nu îți forța norocul și pune în aplicare ceea ce ați discutat.
2.Abilitatea de a-ți alinia perspectiva cu cealaltă parte
Percepțiile asupra realității diferă de la un individ la altul! Asta înseamnă că felul în care vezi tu negocierea nu este întotdeauna la fel și pentru cealaltă parte. Pentru a înțelege cum gândește altă persoană, e important să fii un bun ascultător. Studiile arată că 40% din tot ceea ce face un negociator abil este să pună întrebări. Fă și tu acest lucru deoarece ele te ajută să înțelegi corect ceea ce crede și își dorește cu adevărat cealaltă persoană. Încearcă să vorbești mai puțin și gândește de două ori înainte de a spune ceva, deoarece așa vei avea mai multe șanse de reușită.
3.Abilitatea de a găsi un punct comun încă de la început
Un punct comun în negociere înseamnă ceva semnificativ din perspectiva ambelor părți! De multe ori poți ajunge aproape mecanic să rostești “te înțeleg, dar…”, în speranța că îi vei dovedi celuilalt că ești alături de el și ai o atitudine pozitivă. Totuși, acel ‘’dar’’ din abordare arată faptul că urmează să impui tot propriul tău punct de vedere. De aceea, ar fi mai bine să renunți la el. Continuă în schimb negocierea fiind de acord și dezbate apoi punctele în care vă despărțiți ca perspective! Ceea ce trebuie să transmiți în spatele cuvintelor este ‘’Sunt de acord cu tine. Hai să vedem ce putem face!’’. Iar ceea ce se poate face, va fi negociat ulterior!
Cum să-ți dezvolți aceste abilități
În primul rând, ai nevoie de antrenament. Cea mai ușoară metodă de a deveni un negociator mai bun este să negociezi de multe ori. Nu este necesar să faci acest lucru numai în mediul de business. Poți începe să negociezi și în viața de zi cu zi! De exemplu, când cineva te întreabă dacă vrei să-ți vinzi mașina, în loc să spui direct ‘’nu’’, negociază oferta. Acționând în acest fel, îți vei forma obiceiurile necesare și pentru negocierile serioase. Iar dacă ai nevoie de ajutor suplimentar, un curs de bazele negocierii va face totul și mai simplu! Scotwork.ro oferă cursuri live, alături de experți în achiziții și vânzări. Astfel, poți avea parte de un mediu favorabil pentru a deveni un negociator bun.
De ce trebuie să știi cum să negociezi?
Multor persoane nu le place să negocieze, însă această abilitate este necesară când vrei să fii CEO! Companiile știu că vor exista multe discuții care te pot face să pierzi sau să câștigi sume importante de bani și nu îți vor da un astfel de job dacă nu ești un negociator bun. De aceea, asigură-te că poți să gândești în schimburi, înțelegi perspectiva celeilalte părți și poți găsi un punct comun încă de la început. Cu ajutorul acestor abilități vei putea trece și peste interviu!