7 lucruri pe care nu le știai despre gin
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 07.07.2020 la 18:52
Actualizat pe 07.07.2020 la 18:52
Ginul este una dintre băuturile preferate mai ales în perioada de vară, ori ”simplu”, cu apă tonică și lămâie, ori ca ingredient pentru cocktail-uri elaborate, fiind cea mai folosită tărie în mixurile pe bază de alcool. Există sute de rețete de băuturi în care este folosit. Fie în Gin Tonic sau Martini, de la oamenii de rând până la James Bond, aproape oricine l-a consumat măcar o dată-n viață. Despre gin și despre fața nevăzută a acestuia, în articolul următor.
- 7 lucruri pe care nu le știai despre gin
1. Ginul englezesc e din... Olanda
Mulți nu știu că mândria națională a britanicilor provine de fapt de la olandezi. Deși nimic nu spune mai bine „Anglia” decât un gin tonic și mai toate mărcile celebre de gin sunt produse acolo, băutura are originile în Olanda. În secolul al 17-lea, soldații englezi care au luat parte la Războiul de 30 de ani au fost uimiți de curajul manifestat în luptă de olandezi după ce consumau „Dutch Courage”, o băutură din ienupăr (genever), așa că au decis să-l importe și în Anglia. Dar abia peste două secole au început să-l și producă singuri.
2. Inițial a apărut ca medicament
În 1269, într-o publicație olandeză, s-a pomenit prima oară pe larg despre o băutură obținută din ienupăr. 400 de ani mai târziu, ginul se folosea în scopuri medicale: îmbunătățea circulația sângelui, trata bolile de stomac, afecțiunile rinichilor sau guta. În Anglia, ginul amestecat cu zeamă de lime a fost recomandat marinarilor pentru a combate lipsa de vitamina C și răul de mare. Iar combinația de apă cu chinină, folosită împotriva malariei în India, a devenit scuza perfectă pentru a-l consuma tot mai mult.
3. Ginul a scos oamenii în stradă
Pe la 1700, la Londra se distilau anual zece milioane de galoane de gin și se vindeau în peste 7000 de magazine dedicate, la prețuri de nimic. Deși calitatea era groaznică, consumul era uriaș și a dus la acte de violență și decădere socială. Pentru a controla haosul și pentru a scoate băutura mult prea proastă de pe piață, autoritățile au conceput Actul Ginului, o lege care a crescut taxele pentru distribuitori. Acest fapt a revoltat și mai mult oamenii, care au protestat. Scandalul s-a stins câțiva ani mai târziu când legile s-au relaxat și ginul a ajuns din nou în cârciumi.
4. London Dry Gin nu se produce doar la Londra
Este cel mai răspândit și popular tip de gin, fabricat după o rețetă foarte strictă. Se produce prin redistilarea alcoolului etilic, amestecat cu metanol, îndulcitorii nu trebuie să depășească 0,1 grame pe litru, nu este permisă folosirea coloranților, iar tăria trebuie să fie exact 37,5%. Deși se numește London Dry Gin, nu are restricții geografice și poate fi produs oriunde, din Suedia până-n Africa de Sud. De fapt, doar foarte puține „London Dry”-uri provin chiar din Londra. Cel mai cunoscut brand este Plymouth, produs acolo încă din 1793.
5. Ginul este... votcă aromată
Cea mai folosită metodă pentru a obține ginul este distilarea plantelor (în special ienupăr, dar și coriandru, coajă de citrice, scorțișoară sau migdale) împreună cu alcool din cereale. Producerea lui este similară cu aromatizarea pentru votcă, doar că la gin se folosesc doar arome naturale. Iar pentru a obține un produs de calitate, trebuie ca echilibrul acestora să fie perfect.
6. Martini este despre gin
În mod tradițional, celebrul cocktail se face din gin, vermut alb sec și, opțional, diverse arome. Dar, odată cu apariția filmelor din seria James Bond și a unei promovări agresive a brand-ului Smirnoff, treptat, ginul a început să fie completat cu votcă și, uneori, dat la o parte cu totul. Iar, pentru un plus de eleganță, feliile de lămâie din Martini au fost înlocuite cu o măslină. Shaken, not stirred!
7. Cei mai mari consumatori nu sunt englezii
De fapt, englezii sunt doar pe locul 4, după filipinezi, spanioli și americani. Din cele peste 400 de milioane de sticle vândute anual, 44% se beau doar în Filipine. Ginebra San Miguel a dat startul „petrecerii” din acest domeniu în 1830, când a apărut ca cel dintâi brand filipinez de gin, consumat până în ziua de azi aproape exclusiv de localnici. Popularitatea ginului este dată de prețul mic, egal cu cel al berii. Mai mult, consumul acestei băuturi este o tradiție filipineză, cu obiceiuri stricte. La fiecare sticlă deschisă, un shot se varsă pe jos, în amintirea strămoșilor iar „sesiunile” de băut gin au chiar și un nume: Ginuman.
Dacă ești fan al acestei băuturi, fie că preferi Beefeater, Bombay Sapphire, Wembley sau Gordon’s, știi deja că nu prea există gin prost sau bun, doar tării și arome diferite. Dacă vrei să mai alungi monotonia și să încerci lucruri noi, găsești o mulțime de tipuri și branduri de gin pe AlcoolDiscount.ro, pe care le poți amesteca în diferite cocktailuri, după bunul plac. Consumați responsabil!