7 motive să faci un studiu geotehnic
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 11.09.2019 la 11:34
Actualizat pe 11.09.2019 la 11:46
Atunci când intenționezi să execuți diferite lucrări de construcție, trebuie să pui la punct numeroase detalii care să asigure durabilitatea și rezistența proiectului. Studiul geotehnic reprezintă unul dintre elementele esențiale ale unei planificări atente. Ușor de trecut cu vederea și considerat de mulți o cheltuială în plus, acesta are un rol crucial în procesul de construcție. Studiul geotehnic presupune o investigație a solului pentru a determina proprietățile fizice ale terenului pe care se va ridica un imobil. Scopul său este de a stabili că o construcție se poate realiza în mod corect și fără costuri suplimentare. Află mai multe despre utilitatea lui și cum poate determina rezistența lucrării în timp.
1. Arată care este greutatea maximă suportată de un teren
Fiecare tip de sol suportă o anumită presiune exterioară și acest lucru poate fi identificat printr-o analiză complexă. Prin realizarea unui studiu geotehnic se determină stratificația solului, adâncimea recomandată pentru forare, greutatea pe care o poate suporta pământul sau la ce nivel se află pânza freatică. În acest fel, proiectul de structură va fi corect dimensionat, mai ales dacă îți dorești să execuți o construcție cu unul sau mai multe etaje.
2. Este util în cazul tranzacțiilor cu terenuri
Orice persoană trebuie să studieze locul pe care intenționează să îl cumpere, în special atunci când vrea să ridice o construcție pe respectivul teren. Un studiu geotehnic efectuat de compania Hidrogeofor din București te poate ajuta să eviți surprizele neplăcute ce pot apărea pe parcursul lucrărilor. În cazul în care structura nu este corespunzătoare, costul fundației va fi mult mai mare, iar pentru construcția realizată există riscul de degradare timpurie.
3. Determină calitatea fundației
Studiul geotehnic este o componentă importantă a documentației tehnice necesare autorizării tuturor lucrărilor de construcții civile. Spre deosebire de alte elemente ale unui imobil la care se poate interveni cu ușurință, cum ar fi pereți, stâlpi ori acoperiș, reparațiile fundației sunt dificile și foarte costisitoare. Din această cauză este necesar să cunoști natura terenului înainte de realizarea bazei unei structuri. O analiză geotehnică îți va arăta dacă există sol argilos, pământ sensibil la umezire, straturi de nisip, pietriș sau mâl care pot acționa asupra fundațiilor afectând aspectul, finisajele, rezistența și integritatea construcției.
4. Contribuie la rezistența lucrărilor de foraj
Dacă intenționezi să efectuezi un foraj de apă sau unul pentru pompe de căldură, nu sări peste etapa în care trebuie să efectuezi și un studiu geotehnic. O cercetare temeinică a terenului va stabili duritatea, calitatea și proveniența apei. Mai mult, stabilirea naturii solului oferă detalii critice despre rezistența în timp a lucrărilor de foraj.
5. Oferă detalii cu privire la siguranța construcție realizate
În cazul în care te-ai decis să îți faci o casă și cheltui foarte mulți bani cu realizarea ei, în mod clar ți-ai dori să știi că nu vei întâmpina probleme pe viitor din cauza terenului. Ei bine, studiul geotehnic îți oferă informații precise care te vor ajuta să stabilești dacă merită investiția. Acesta validează solul și determină care este riscul seismic, astfel încât să poți lua măsurile adecvate pentru a nu întâmpina dificultăți în ceea ce privește siguranța casei tale.
6. Facilitează reducerea costurilor
Cu toate că mulți îl văd ca pe o cheltuială suplimentară, studiul geotehnic te poate ajuta să economisești bani. În cazul în care proiectantul nu are date despre rezistența solului, acesta ar putea să își ia măsuri de precauție prin supradimensionarea fundației. Acest lucru poate fi cu mult față de cât este necesar, iar tu vei cheltui mai mulți bani cu ridicarea fundației. Pe de altă parte, lipsa investigației geotehnice și ridicarea neadecvată a unui imobil poate afecta integritatea construcției, ceea ce se va răsfrânge asupra ta prin bani în plus pentru reparații ulterioare, materiale și manoperă.
7. Elimină orice risc de construcție
Cu siguranță, fiecare persoană care vrea să demareze un proiect de construcție își dorește să afle care sunt riscurile la care va fi expus imobilul în viitor. Prin identificarea tipului de sol, studiul geotehnic poate determina dacă există risc seism, de alunecare a terenului, inundații, care sunt condițiile referitoare la vecinătățile lucrării sau nevoile de consolidare a terenului.
Dincolo de caracterul obligatoriu impus de lege, studiul geotehnic reprezintă primul pas spre realizarea unor construcții rezistente și durabile. Indiferent de dimensiunea lucrării, acesta oferă date extrem de importante cu privire la calitatea terenului. Printr-o inspecție geotehnică se identifică la timp problemele solului astfel încât să fie evitată degradarea construcțiilor din cauza neadaptării soluțiilor de fundare la condițiile de teren.