A fost modificată legea privind hărțuirea la locul de muncă: Au fost incluse mai multe forme de abuz
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.03.2024 la 19:33
Actualizat pe 05.03.2024 la 19:33
Ministerul Muncii, anunț important! A fost adoptat, de către Parlament, proiectul legii privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă. Potrivit informațiilor, au fost incluse mai multe forme de abuz. Noua lege are ca scop protejarea angajaților de abuzuri la locul de muncă, indiferent dacă vorbim de persoanele de sex feminin sau masculin.
- Legea privind hărțuirea la locul de muncă, modificată
- Au fost incluse mai multe forme de abuz
Hărțuirea la locul de muncă este un comportament dăunător, țintit, care are loc la job. Acesta poate fi răutăcios, ofensator, batjocoritor sau intimidant. Formează un tipar și tinde să fie îndreptat către o persoană sau câteva persoane. Potrivit Institutului de hărțuire la locul de muncă, peste 60 de milioane de persoane care lucrează în Statele Unite sunt afectate de hărțuire.
Deoarece hărțuirea este adesea de natură verbală sau psihologică, este posibil ca aceasta să nu fie întotdeauna vizibilă pentru ceilalți, scrie healthline.com.
Legea privind hărțuirea la locul de muncă, modificată
Potrivit informațiilor regăsite în cadrul unui comunicat al ministerului, Parlamentul a adoptat legea de ratificare a Convenției nr.190 din 2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.
„Proiectul a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Are o semnificație aparte acest vot dat înainte de 8 martie. Noua lege vine să protejeze angajații de abuzuri la locul de muncă, indiferent că sunt bărbați sau femei.
Conceptele de 'violență și hărțuire' au fost redefinite conform evoluțiilor tehnologice și acum acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.
În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spațiul serviciului, ci și în delegații, team-building-uri, în timpul transportului și chiar în comunicările on-line”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, scrie antena3.ro.
Noul cadru legal prevede ca angajații să fie protejați, dar și persoanele care sunt în perioada de probă, de ucenicie, practică, de voluntariat sau sunt foști angajați.
Cum poate bullying-ul să îți afecteze sănătatea?
Bullying-ul poate avea efecte semnificative și grave asupra sănătății fizice și mentale. Deși părăsirea unui loc de muncă sau schimbarea departamentelor ar putea pune capăt agresiunii, acest lucru nu este întotdeauna posibil.
Care sunt efectele agresiunii asupra sănătății fizice. Dacă ești agresat, poți:
- să te simți rău sau anxios înainte de muncă sau atunci când te gândești la job;
- să ai simptome fizice, cum ar fi probleme digestive sau hipertensiune arterială
- avea un risc mai mare de diabet de tip 2;
- simptome somatice, cum ar fi dureri de cap și scăderea apetitului, mai notează healthline.com.