Viaţa lui George Stanca, demnă de scenariul unui film. Ce a realizat scriitorul şi prin câte a trecut, în cei 71 de ani

Viaţa lui George Stanca, demnă de scenariul unui film. Ce a realizat scriitorul şi prin câte a trecut, în cei 71 de ani © arhivă

Astăzi, George Stanca s-a stins din viaţă, în urma unui stop cardio-respirator, la 71 de ani. Acum, toată lumea îl plânge, iar românii încep să-şi amintească de momentele prin care a trecut scriitorul de-a lungul vieţii şi de realizările sale.

George Stanca s-a născut pe 7 mai 1947, în Buftea, Ilfov. Pe lângă cariera literară, George Stanca a obţinut diploma de inginer şi a avut şi o carieră artistică, în timpul studenţiei fiind solistul vocal al unei formaţii rock, Odeon. 

Celebrul scriitor a fost membrul fondator al Ligii pentru Identitate Naţională şi vicepreşedinte al Clubului UNESCO România, între anii 2005-2007. De asemenea, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1990, al Asociaţiei de Luptă Împotriva Drogurilor din 1993, membru al Asociaţiei Jilava din 1990 şi senior-editor colaborator la mai multe reviste româneşti din exil, potrivit informaţiilor apărute pe internet. 

Cât despre premii, George Stanca a ştiut ce înseamnă să fii aplaudat! 

  • Brevet de luptător în revoluția din decembrie; rănit și arestat;
  • premiul “Scânteia Tineretului”, “Suplimentul literar-artistic”, pentru publicistică-1985;
  • premiul revistei “Luceafărul”, publicistică, 1992;
  • premiul Asociației Presei Sportive (APS) 1995;
  • premiul Ana Electronic-Samsung pentru succesul rubricii Giuleștino, înmânat de președintele AAF, Primo Nebiolo(+), 1995
  • cetățean de onoare împreună cu Adrian Păunescu al comunei Albac, județul Alba, 2002
  • cetățean de onoare al comunei Spineni, județul Olt, 2017
  • omul anului 2004 la secțiunea cultură, din  sectorul 6, București.

În cei 71 de ani, George Stanca a fost şi redactor-şef şi director la numeroase publicaţii de succes şi proprietarul câtorva dintre ele. 

A.O.


facebook whatsapp twitter pinterest