Acuzaţii de rasism în Galaţi! Câţiva doctori ar fi refuzat să trateze un copil de etnie romă

Acuzaţii de rasism în Galaţi! Câţiva doctori ar fi refuzat să trateze un copil de etnie romă © stiridecluj.ro

Trei doctori din Galaţi sunt acuzaţi de rasism, după ce au refuzat să trateze un copil rrom.

Acuzaţiile vin chiar din partea tatălui copilului, Constantin Badea, care spune că nici unul dintre cei trei medici la care s-a adresat nu a dorit să îl trateze pe minor, pe motiv că fac parte dintr-o minoritate etnică.

"După ce am administrat tratamentul prescris de o farmacie și am văzut că situația copilului de sănătate nu se îmbunătățește, m-am deplasat la cabinetul la care știam că este medicul de familie al copilului.", a declarat tatăl minorului.

Primul medic la care bărbatul s-a adresat a refuzat să consulte copilul, motivând că acesta nu se află pe lista lui de pacienţi luaţi în evidenţă. Tatălui i s-a spus să revină a doua zi când, teoretic, ar fi trebuit să lucreze doctorul la care era înscris copilul.

"În urma solicitării de a-l consulta mi-a spus că copilul nu se află pe lista ei şi că este liberă să îşi aleagă ce pacient doreşte... mi-a pus fişa de consultaţie a copilului care era la ea, în braţe, şi m-a trimis la plimbare.", a mai spus Constantin.

După cele întâmplate şi cu copilul bolnav în maşină, tatăl disperat a hotărât să apeleze la ajutorul autorităţilor.

"Copilul meu în maşină plângea şi întreba: tata, pe mine de ce nu vrea să mă vadă un medic? Singurul răspuns pe care am putut să îl dau a fost că probabil ne-am nascut bruneţi în ţara asta. M-am deplasat la casa de asigurări. Casa de asigurări mi-a sugerat să mă prezint în Țiglina 3, unde locuiesc, la oricare medic, să solicit consultația copilului, un tratament corespunzător şi înscrierea copilului, deoarece la acea dată copilul nu era înscris.", a adăugat bărbatul.

Tatăl copilului a decis să asculte sfatul autorităţilor şi să se adreseze şi unui alt doctor. Acesta din urmă este acuzat că a refuzat pacientul, pe motiv că este rrom.

Medicul se apără şi spune chiar că s-a simţit intimidat de atitudinea tatălui copilului.

"Tot ce declară el este complet distorsionat şi am şi martori, pentru că totul s-a petrecut cu uşa deschisă. Mi-a fost frică de atitudinea lui din momentul în care a intrat.", a declarat medicul Hodorogea Camelia.

Mai mult, doctorul susţine că întâlnirea a fost total diferită faţă de cum a prezentat-o bărbatul.

"Menţionez că nu mi s-a cerut nici o clipă sau nici o clipă nu mi-au spus că copilul are ceva. A venit o doamnă în vârstă, care am înţeles ulterior că este bunica, cu copilul şi mi-a solicitat să văd dacă este pe lista mea. Am văzut că nu este pe lista mea, i-am spus: vă căutaţi medicul.", a mai adăugat cadrul medical.

Medicii sunt traşi la răspundere pentru comportament neadecvat

Casa Judeţeană de Asigurări de Săătate Galaţi a deschis o anchetă în care celor trei medici li se cere câte o notă explicativă, însă acuzaţiile de rasism nu se regăsesc nicăieri.

Reprezentanţii minorităţilor rrome consideră că lucruruile trebuie rezolvate cât mai repede, pentru binele şi sănătatea minorului.

"Interesul nostru este ca fiecare dintre noi să ne respectăm meseria.", a declarat un reprezentant al Centrului de Sprijin pentru Rromi.

Ancheta autoritîţilor este în desfăşurare, însă bărbatul doreşte să îşi caute dreptatea în instanţă, fie ea românească, ori a unui for internaţional.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro