Adio stare de urgență! Bucureștenii au ”sărbătorit” cu focuri de artificii ziua de 15 mai

Adio stare de urgență! Bucureștenii au ”sărbătorit” cu focuri de artificii ziua de 15 mai © arhivă

Este oficial! România a intrat în stare de alertă, iar în Capitală oamenii au ”sărbătorit” deja ziua de 15 mai. Cum altfel, dacă nu cu.. artificii! 

15 mai, prima zi de stare de alertă. România a ieșit din starea de urgență emisă în urmă cu două luni de către președintele Klaus Iohannis. Lucurile au început să se relaxeze, dar oare, asta e soluția? Bucureștenii, plini de entuziasm, au sărbătorit cea mai importantă zi, în stilul specific, desigur: cu artificii!

Azi-noapte, mai mulți tineri au ieșit pe stradă, bucuroși că în sfârșit nu vor mai primi amenzi colosale. Unii, fericiți nevoie mare că au părăsit locuința după ce au stat închiși mai bine de două luni, în timp ce alții au recunoscut că s-au ales cu amenzi imense, deoarece au ieșit din casă fără a a avea un motiv anume sau, mai ales, fără declarația pe propria răspundere. 

Măsurile anunțate de Raed Arafat începând de astăzi

 • În spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile închise se instituie obligativitatea purtării măștii.
 • Dacă nu se poate ca munca să se desfășoare de la domiciliu, atât instituțiile publice, cât și operatorii provați trebuie să asigure triajul, decalarea programului de lucru, dezinfecția spațiului etc.
 • Instituțiile publice și private care desfășoară activități de lucru cu publicul iau măsuri astfel: să fie respectată o distanță minimă de 2 m, să nu permită accesul celor a căror temperatura masurată depașește 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea suprafețelor.
 • E suspendată activitatea de servire și consum a localurilor publice cât și a teraselor. Sunt exceptate activități de preparare a hrănii și a băuturilor.
 • Se prelungește masura suspendării zborurilor pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate și internaționale pana in 1 iunie 2020. Există excepții care urmează să fie vazute în anexă.
 • Se reia activitatea cabinetelor dentare, asistența cazurilor medicale ambulatorii.
 • Se prelungește măsura suspendării zborurilor către Spania, SUA, Turcia, Iran pentru 14 zile începând cu 15 mai 2020. Sunt exceptate zboruri cu aeronave de stat, cele umanitare, cele care transportă echipe de intervenție. Mai sunt și alte excepții care se vor vedea la publicarea anexei.
 • Se suspendă transportul pentru cursele spre Italia, Franța Germania, Turcia și din aceste țări către România, până în 1 iunie 2020.
 • Se instituie pentru toate persoanele care vin din România din străinătate măsura izolării la locuință. Celor care nu au posibilitate sau nu vor să stea cu familia pot opta pentru carantină în spații special destinate, puse la dispoziție de autorități.
 • Durata carantinei e de 14 zile. Se poate institui măsura carantinării pentru județe. Măsurile de carantinare pe durata stării de urgență care nu au fost revocate se mențin.
 • Se menține închiderea unor puncte de trecere a frontierei de stat.
 • De pe 15 mai, e permisă circulația în interiorul localităților cu evitarea formării grupurilor mai mari de trei persoane. Nu mai trebuie declarație pentru acest lucru.
 • Se menține măsura suspendării cursurilor până la finalizarea anului școlar.

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro