Adolescentă de 15 ani, operată pe creier la Iași. Medicii i-au descoperit din întâmplare o tumoră gravă / FOTO
Publicat pe 21.05.2021 la 00:27 Actualizat pe 21.05.2021 la 00:29
O adolescentă de doar 15 ani a fost operată pe creier de către medicii neurochirurgi de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași . Specialiștii i-au descoperit o tumoră cerebrală gravă după ce aceasta s-a prezentat la unitatea medicală în urma unui accident rutier.
- Fata de 15 ani, operată pe creier.
- Medicii din Iași au descoperit o tumoră avansată în mod întâmplător.
Unei adolescente de 15 ani i-a fost salvată viața după ce i-a fost descoperită o tumoră avansată pe creier, în mod întâmplător. Medicii din Iași au fost cei care au operat-o pe fată. Reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași au postat întreaga poveste pe pagina de Facebook a instituției.
Adolescenta a fost operată pentru extirparea unei tomori cerebrale grave
Procedura a fost performantă și minim invazivă
Specialistul a vorbit și despre dotările spitalului, care au făcut posibilă o astfel de intervenție chirugicală de succes. De asemenea, a menționat că procedura este atât de performantă încât pacientul poate fi externat în aceeași zi.
„Să poți să salvezi viața unui copil este un dar dat de la Dumnezeu, dar și unul dintre motivele pentru care m-am dedicat meseriei de neurochirurg. Iar atunci când vezi un părinte disperat, dar și dezorientat cu un copil diagnosticat cu o boală gravă, ca medic faci tot ce îți stă în putință.
Am reușit să reunim o echipă extraordinară de specialiști și să creștem, în mod semnificativ dotările spitalului, iar acum suntem în linie dreaptă către atingerea excelenței în neurochirurgie. Urmează să putem oferi pacienților noștri tratamente fără bisturiu, fără zgomot și fără durere.
Vom putea interveni cu precizie și ușurință asupra leziunilor adânci, greu accesibile, care pun în pericol viața pacienților. Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife este un proiect care a devenit realitate și are ca scop salvarea de vieți omenești. Tehnica de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, dar și aparatura performantă va face ca tratamentul pe creier să fie unul facil, acționând cu precizie doar în zona afectată a creierului, protejând structura din jur.
Vorbim despre cea mai performantă procedură minim invazivă care se face într-o singură sesiune, fără a interveni cu bisturiu, iar pacientul nu simte durere. Mai mult decât atât pacientul este externat în acceași zi a intervenției. Spitalul de Neurochirurgie Iași este o poveste, în primul rând, despre și pentru oameni.”, a mai declarat doctorul în Neurochirurgie.
Echipa medicală care au operat-o pe fată a fost formată din: dr. Cosmin Apetrei (specialist neurochirurgie), dr. Răzvan Buga (medic rezident neurochirurg), dr. Ioana Stirban (medic rezident neurochirurg), Mariana Răileanu (asistent instrumentist), Vlad Dafinescu (asistent instrumentist), dr. Nina Straticiuc (anestezist), Petronela Galeș (asistentă).