Adrian Streinu-Cercel, primele declarații după ce a fost demis de la conducerea Comisiei anti-Covid: „Menirea noastră este să salvăm vieți”
Publicat pe 23.04.2020 la 21:41 Actualizat pe 23.04.2020 la 21:46
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a făcut primele declarații, după ce ministrul Sănătății a decis demiterea sa de la conducerea Comisiei anti-COVID.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a făcut primele declarații, după ce ministrul Sănătății a decis demiterea sa de la conducerea Comisiei anti-COVID.
În cadrul unui interviu la Antena 3, Streinu-Cercel a ales să nu comenteze decizia lui Nelu Tătaru, explicând că dacă asta a fost decis, asta a fost decis.
„Am avut o conversație cu ministrul Sănătății. A luat o decizie care îi aparține, este firească. Dacă ministrul Sănătății consideră că trebuie să facă o schimbare, să facă o schimbare. Atunci când ești într-o poziție de conducere, nu există loc de dus-întors”, a explicat Streinu-Cercel.
Întrebat despre controversatul document numit „Vacanța Mare”, în care ar fi fost prevăzută intenția de carantinare a vârstnicilor, Streinu-Cercel spune că nu este nimic adevărat din ce s-a scris și că niciodată nu s-a menționat cuvântul „carantină”.
„Într-o pandemie, se modifică deciziile de la o zi la alta, la o săptămână la alta. (...) Menirea noastră este să salvăm vieți omenești. Nu cred că trebuie să se supere cineva anume că avem voie sau n-avem voie să redactăm documente. Documentele pe care le facem sunt înscrisuri personale, fac obiecte de discuție în cadrul comisiilor”, a mai spus șeful de la „Matei Balș”.
Totodată, Streinu-Cercel a precizat că documentul a fost ideea lui, nu a Institutului „Matei Balș”, și că și-l asumă în totalitate. A mai explicat că a fost întocmit ca plan pentru eventualitatea în care pandemia ar fi scăpat de sub control și România ar fi ajuns „de nerecunoscut”.
„Din păcate, nu este nimic adevărat din tot ce s-a scris. În planul respectiv, nu apare cuvântul carantină. Neapărând cuvântul, nu poți să zici că se vorbește de carantină. În plan, se vorbește despre izolare la domiciliu. Logica acestor izolări constă în faptul că aceste persoane în vârstă nu trebuie să fie contaminate. Treaba noastră este să găsească modalitățile prin care persoanele să fie protejate. Prevenția face mai mult decât o sută de doctori. Noi am făcut acest lucru, acest plan s-a derulat foarte bine. Să nu credeți că doar eu am venit cu idei, nu, toți colegii au venit cu idei foarte bune care au fost preluate. Ne învârtim și ne întoarcem la un cuvânt.”