Afacerea comunistă care reînvie în România. Produsul pe care toată lumea îl consuma este scos din nou la vânzare
Publicat pe 23.08.2022 la 12:05 Actualizat pe 23.08.2022 la 12:05
Un antropolog culinar, pe nume Caius Merșa, va reînvia o afacere comunistă în România, mai exact în Timișoara. Fiind pasionat de bucătăria și istoria românească, specialistul vrea să scoată din nou la vânzare un produs pe care toată lumea îl consuma, în cadrul unui concept asemănător cu cel existent înainte de Revoluție.
- O afacere comunistă reînvie în România
- Produsul pe care toată lumea îl consuma va fi din nou la vânzare
Antropologul culinar Caius Merșa, fost concurent la Chefi la cuțite, a început demersurile pentru a reînvia în România o afacere comunistă. Românul a înregistrat brandul la OSIM și vrea să deschidă renumitul Lacto Bar original în Timișoara, până la începutul anului 2023.
Lacto Bar, o afacere comunistă, reînvie în România
Lacto Bar era un brand românesc de restaurante/ localuri cu autoservire, apărut pe la sfârșitul anilor 60, întâi la București, apoi în mai toate marile orașe. În principal se vindeau lactate: lapte, lapte bătut, iaurt, chefir. Totodată, includea autoservire cu produse preparate și ținute în vitrine cu becuri radiante și preparate pentru mic dejun sau prânz ușor: ouă ochiuri, omletă, crenvursti cu muștar, mămăligă cu brânză și smântână ori orez sau gris cu lapte. Tot aici se mai vindeau și produse de patiserie, iar clienții serveau totul la mese înalte, fără scaune.
După Revoluție, Lacto Bar-urile au dispărut, dar în ultimii ani s-a mai încercat deschiderea unor afaceri de tip „lactobar”, la Oradea sau Cluj. Totuși, acestea nu păstrau conceptul original.
Caius Merşa este absolvent al Facultăţii de Arte din Timişoara, dar este pasionat de bucătărie, el fiind cel care a importat în România conceptul de Supa-bar (un restaurant-bar în care se vinde exclusiv supă la pahar). Timișoreanul face, în prezent, cercetare culinară la un centru de antropologie din cadrul Universităţii de Vest și își face doctoratul despre “istoria, hermeneutica și filosofia bucătăriei românești”, primul de acest fel din România.