Afacerea cu care un ucrainean a dat lovitura în România! Meseria învățată de la tatăl lui i-a adus succes și la Cluj
Publicat pe 12.09.2022 la 10:46 Actualizat pe 12.09.2022 la 10:47
După ce s-a instalat războiul, milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă din țara de origine. Unii dintre aceștia au ales România, o parte dintre ei alegând să își deschidă propriile afaceri chiar la noi. De la Cluj până la Constanţa, afacerile ucrainene sunt pe val. Așa a făcut și un crainean care a adus în România meseria învăţată de la tatăl său care l-a ajutat să scape de război.
- Afacerea cu care un ucrainean a dat lovitura în România
- Meseria învățată de la tatăl lui i-a adus succes și la Cluj
Afacerea cu care un ucrainean a dat lovitura în România
După ce a trăit sub teroarea ameninţării războiului luni la rând, Vasyl şi-a luat soţia însărcinată şi au trecut graniţa chiar în România. Chiar dacă totul era nou și necunoscut, bărbatul ştia sigur un singur lucru, și anume meseria învăţată de la părinţii săi care aveau un restaurant. Ajuns la Cluj, a decis să lucreze în domeniu şi să-şi bucure clienţii cu borş, pui Kiev şi colţunaşi tradiţionali, că la mama acasă.
Domeniul construcțiilor, din Ucraina în România
O mare parte dintre afacerile deschise de ucraineni în ţara noastră sunt din domeniul construcţiilor, comerţului şi IT. Cei din urmă sunt în mare parte angajaţi care acum îşi continuă activitatea la distanţă, atât pentru firme din Ucraina, cât şi din străinătate. În Constanţa, într-un restaurant pescăresc, se vorbeşte mai mult în ucraineană.
Localul e parte a unui lanţ fondat la Kiev în 2013, faimos pentru stridii. Iar motto-ul celei care a pornit afacerea este: "Suntem gata să prăjim pește pentru întreaga lume, astfel încât Ucraina să câștige".
"M-am bucurat că am văzut foarte multă lume din Ucraina şi în bucătărie", a declarat Valeria Stroia - studenta Ucraina, ospătar. "A fost foarte uşor, că am mai gătit şi înainte. Nu am nicio problemă că înainte am lucrat în managment şi acum e în bucătărie.", a declarat Irina Drigun, bucătar al restaurantului, potrivit Observatornews.ro.
Angajaţii români sunt impresionaţi de puterea de muncă şi recunoştinţa ucrainenilor. Așadar, aceștia se declara, la rândul lor, mulțumiți de vânzările din țara noastră. Peste 150 de companii au fost înfiinţate în România de ucraineni în cele şase luni de la invazia Rusiei.
"În bucătărie, sunt două-trei persoane care nu au fost niciodată în acest domeniu, şi lucrează în HORECA pentru că nu şi-au găsit în altă parte.", a declarat Dragoș Badâi, ospătar al restaurantului.
"Încearcă o viaţă nouă aici, încearcă o nouă meserie aici. Sunt bucuroşi că e linişte la noi în ţară, că i-am primit şi că au de muncă.", a declarat Nina Purcărea, bucătar al restaurantului.
Citește și: Afacerea cu care un român a dat lovitura. A investit 300 de dolari, acum e milionar în euro!