Afacerist turc, atentat la siguranța națională a României / Vor să-l repatrieze cu forța
De Narcis Voica.
Publicat pe 08.06.2021 la 23:36
Actualizat pe 08.06.2021 la 23:36
Un afacerist originar din Turcia, stabilit în Voluntari, este acuzat de atentat la siguranța națională a României și va afla săptămâna viitoare dacă va fi trimis cu forța în țara natală.
- Un afacerist turc stabilit în Voluntari este acuzat de fapte grave
- În timp ce el plimbă prin mall-urile din Capitală, autoritățile încearcă să-l declare indezirabil
- Dacă va fi găsit vinovat de atentat la siguranța națională, afaceristul va fi trimis în țara natală
Mehmet Sait Caglar, un tânăr afacerist din Turcia, este citat în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, după ce procurorii au fost informați că acesta are apucături cu iz de terorism și, prin acțiunile sale, atentează la siguranța națională. Procesul a început luna trecută, însă s-a amânat de trei ori, fiindcă avocatul care îl reprezentat pe suspect nu deținea certificat ORNISS, pentru a avea acces la informațiile secrete atașate ca probe, la dosar. Așa că magistrații vor da un verdicat săptămâna viitoare. Culmea, în timp ce autoritățile din România îl acuză de fapte grave, turcul se distrează de mama focului, făcând live-uri pe Facebook și pozându-se prin mall-urile din Capitală.
Conform legii, ,,Măsura declarării ca indezirabil” este luată doar în cazul extrem de grave, și nu pentru infracțiuni minore: „Declararea ca indezirabil este măsura ce se dispune împotriva unui străin care a desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”. Măsura se dispune de Curtea de Apel București, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Procurorul sesizează instanța de judecată la propunerea instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și securității naționale care dețin date sau indicii temeinice în sensul celor prevăzute la alin.
Datele și informațiile în baza cărora se propune declararea ca indezirabil pentru rațiuni de securitate națională se pun la dispoziția instanței de judecată în condițiile stabilite de actele normative care reglementează regimul activităților referitoare la securitatea națională și protejarea informațiilor clasificate. „Instanța de judecată aduce la cunoștință străinului faptele care stau la baza sesizării, cu respectarea prevederilor actelor normative care reglementează regimul activităților referitoare la securitatea națională și protejarea informațiilor clasificate. Hotărârea instanței este executorie. Atunci când declararea străinului ca indezirabil se întemeiază pe rațiuni de securitate națională, în conținutul hotărârii nu se menționează datele și informațiile care au stat la baza motivării acesteia”, mai prevede legea.
Citește și: „Prințul silicoanelor”, salvat încă o dată de la pușcărie / Cum a scăpat de noul dosar penal!