Alegeri prezidenţiale 2019. Lista finală a candidaţilor înscrişi în cursa pentru Cotroceni
Publicat pe 04.11.2019 la 15:45 Actualizat pe 04.11.2019 la 15:46
Alegeri prezidenţiale 2019. Românii sunt aşteptaţi în secţiile de votare pe 10 şi 24 noiembrie pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani. În cursa pentru Cotroceni s-au înscrisi 14 candidaţi.
Alegeri prezidenţiale 2019. Românii sunt aşteptaţi în secţiile de votare pe 10 şi 24 noiembrie pentru a-şi alege Preşedintele pentru următorii cinci ani. În cursa pentru Cotroceni s-au înscrisi 14 candidaţi.
Calendarul alegerilor prezidenţiale 2019. Pe 8 noiembrie, de la ora 12 se dă startul votării peste hotare. Prima zi se încheie la ora 21:00. Pe 9 noiembrie, la ora 07:00, odată cu încheierea campaniei electorale în ţară, începe a doua zi a votării în străinătate. Programul se termină şi în această zi la ora 21:00. A treia zi de votare peste hotare este pe 10 noiembrie, între orele 07:00 şi 21:00, când sunt şi alegătorii din România chemaţi la urne.
Alegătorii care se află în secţiile de votare pe 10 noiembrie, la ora 21:00, atât din România, cât şi din străinatate, pot vota până la ora 23:59.
Lista candidaţilor la prezidenţiale
Ordinea candidaţilor pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorţi de către Biroul Electoral Central.
1. Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, preşedintele în exerciţiu, candidează din partea PNL pentru al doilea mandat. Klaus Iohannis se află la Cotroceni din 2014 şi s-a declarat "un fel de pompier atomic care a prevenit să se prăbuşească România". Preşedintele României a depus la Biroul Electrocal Central 2,2 milioane de semnături. Între 2000 şi 2014, a fost primar al municipiului Sibiu, profesor de fizică şi inspector şcolar.
2. Viorica Dăncilă
Cu un număr de 1,4 milioane de semnături, Viorica Dăncilă speră să fie primul preşedinte care a fost înainte şi premier. Viorica Dăncilă este sigură că va intra în turul doi şi, a declarat de mai multe ori că nu renunţă la candidatură, deşi Guvernul pe care îl conduce a fost dat jos de la putere în urma moţiunii de cenzură. Viorica Dăncilă a ajuns la conducerea Guvernului în ianuarie 2018, iar în mai 2019 a preluat conducerea PSD în urma condamnării lui Liviu Dragnea. De asemenea, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar între 2009 şi 2018.
3. Dan Barna
Dan Barna, propus de alianţa USR - PLUS, este deputat şi preşedinte al Uniunii Salvaţi România. De profesie jurist, Dan Barna a strâns un număr de 400.000 de semnături. În 2016, Dan Barna a fost secretar de stat în Guvernul Cioloş, la Ministerul Fondurilor Europene. Tot din 2016 este membru al Camerei Deputaţilor. În 2017, la congresul din 28 octombrie, a fost ales preşedintele USR.
4. Mircea Diaconu
Mircea Diaconu este candidatul propus de ALDE şi Pro România. Fost actor, a intrat în politică în anul 2018, iar 4 ani mai târziu, a fost ales pentru câteva luni ministrul al Culturii în cabinetul condus de Victor Ponta. De asemenea, Mircea Diaconu a fost profesor la Universitatea Naţională Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti şi fost director al Teatrului Nottara. Fostul actor a făcut parte şi din echipa Consiliului Naţional al Audiovizualului până în anul 2004.
5. Theodor Paleologu
Theodor Paleologu a fost ambasador în Danemarca şi Islanda până în anul 2008, când a decis să intre în Politică. Susţinut de PMP, Theodor Paleologul a fost ales deputat şi, timp de un an, a fost în funcţia de ministru al Culturii. Theodor Paleologul are doctorat în ştiinţe politice la o universitate din Munchen.
6. Kelemen Hunor
Liderul UDMR Kelemen Hunor este deputat din anul 2000 şi a fost ministru al Culturii de două ori. Este autorul unui roman şi a mai multor volume de poezie, a obţinut chiar şi Premiul Uniunii Scriitorilor în anul 1995. Kelemen Hunor este, de asemenea, specializat în medicină veterinară şi filosofie.
7. Ramona Ioana Bruynseels
Candidată a Partidului Puterii Umaniste, Ramona Ioana Bruynseels a fost consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul Vioricăi Dăncilă. În vârstă de 39 de ani, mamă a două fetiţe, Ramona Ioana a absolvit Facultatea de Drept din Cluj şi are un masterat în managementul administraţiei publice în cadrul Universităţii Harvard. A locuit în Africa de Sud şi în Statele Unite ale Americii, iar când s-a întors în România a decis să candideze la prezidenţiale.
8. Cătălin Ivan
Cătălin Ivan este fost membru PSD, europarlamentar şi preşedinte al ADN (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională). În vârstă de 40 de ani, la bază este economist şi deţine un masterat în afaceri internaţionale şi unul în management politic. De asemenea, a fost membru al Consiliului Judeţan Iaşi.
9. Alexandru Cumpănaşu
Alexandru Cumpănaşu, candidat independent, este unchiul Alexandrei Măceşanu, copila răpită de Gheorghe Dincă, numit de opinia publică "monstrul din Caracal". Alexandru Cumpănaşu se prezintă ca fiind candidatul anti-sistem, ce a declarat luptă clanurilor mafiote. Alexandru Cumpănaşu este preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei şi preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. A decis să candideze după tragedie de la Caracal.
10. Viorel Cataramă
Potrivit declaraţiilor de avere, Viorel Cataramă este cel mai bogat din cei 14 candidaţi la prezidenţiale. Susţinut de Partidul Dreapta Liberală, formaţiune înfiinţată chiar de el, a fost senator PNL şi se ocupă de afaceri. Viorel Cataramă a fost admis în ultimul moment de CCR. Iniţial, 94.000 din cele 230.000 depuse au fost anulate.
11. Bogdan Stanoevici
Bogdan Stanoevici este actor, director de circ şi fost ministru pentru românii de pretutindeni în guvernul Victor Ponta. Candidat independent, a locuit o bună perioadă de timp în Franţa. Bogdan Stanoevici a fost al doilea care a intrat în cursa pentru Cotroceni. El şi-a anunţat intenţia de a candida încă din vară.
12. John Ion Banu
Candidat al Partidului Naţiunea Română, este stabilit în Statele Unite ale Americii şi se bucură de o avere fabuloasă de câteva sute de mii de dolari.
13. Ninel Peia
Ninel Peia este fost deputat PSD, candidat susţinut de partidul Neamul Românesc. Ninel Peia a făcut mai multe declaraţii controversate de-a lungul timpului. Licenţiat în ştiinţe juridice, a fost şi director executiv la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov. În anul 2016, Ninel Peia a fost exclus din partid după ce a susţinut că vaccinurile i-au îmbolnăvit pe cei bebeluşii din Argeş. Mai mult, candidatul susţinea la acea vreme că predarea în şcoli a orelor de educaţie sexuală ar trebui pedepsită cu închisoarea.
14. Sebastian-Constantin Popescu
Sebastian-Constantin Popescu, născut în anul 1982, este cel mai tânăr dintre candidaţii la prezidenţiale. Absolvent al Facultăţii de Medicină Veternară, a demarat proiectul Noua Românie. Ulterior, s-a mutat la Bucureşti şi s-a îndreptat şi către jurnalism, după cinci ani în care a profesat ca medic veterinar.