Alertă alimentară în România! Produse din carne de pui, contaminate cu Salmonella, în mai multe magazine cunoscute
Publicat pe 01.04.2024 la 19:53 Actualizat pe 01.04.2024 la 19:53
Alertă alimentară în România! Mai multe magazine cunoscute din diverse regiuni ale țării au fost identificate ca având în vânzare produse din carne de pui contaminate cu Salmonella. Această bacterie periculoasă poate cauza toxiinfecții alimentare severe.
- Alertă alimentară
- Carne de pui contaminată cu Salmonella
Mai multe magazine din Vrancea, Ilfov și București au intrat sub atenția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în urma descoperirii unor produse din carne de pui contaminate cu Salmonella.
Carne de pui contaminată cu Salmonella
ANPC a anunțat că, în urma unei campanii extinse de verificare a produselor alimentare, au fost identificate mai multe probe pozitive pentru această bacterie periculoasă în mai multe magazine cunoscute.
Potrivit comunicatului de presă emis de ANPC, probele prelevate din diferite locații comerciale au arătat prezența Salmonellei în produsele din carne de pui. Printre aceste locații se numără un magazin Lidl din Focșani, unde organele de pui de la Agricola Internațional SA au fost confirmate ca fiind contaminate cu Salmonella Infantis.
De asemenea, depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, și magazinele Penny și Metro din București au fost afectate de această problemă, cu produse de la diverse mărci de carne de pui confirmate ca fiind contaminate.
„O primă parte a rezultatelor acestor analize relevă următoarele aspecte:
- probele prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis
- probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
- probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
- probe prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella
- probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella
- probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internațional SRL, au fost confirmate cu Salmonella”, a transmis, luni, ANPC.
Ce măsuri au fost anunțate
Toxiinfecțiile alimentare cauzate de Salmonella Enteritidis sunt asociate cu simptome gastrointestinale severe și febră, care pot apărea în primele 48 de ore de la consumul produselor contaminate. În urma acestor descoperiri, ANPC a luat măsuri imediate, inclusiv aplicarea de amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei și retragerea temporară a loturilor de produse contaminate de pe piață.
„Menționăm că, în cazul identificării Salmonella spp. drept criteriu de siguranță a alimentelor în probele de alimente de origine animală, conform legislației europene, vor fi aplicate următoarele măsuri:
1. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală și Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman.
2. În cazul depistării de Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre și de Salmonella spp. (toate tipurile de Salmonella), în alte probe de produse de origine animală, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unitățile de vânzare cu amănuntul, cu excepția depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanții suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul.
Regulamentele Europene nr. 178/2002, 853/2004, 625/2017, 2073/2005, care legiferează domeniul siguranței alimentare, de la furajare, până la produs finit, menționează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranței alimentare și implică măsuri corective conform legislației specifice. Prevederile legislative prezentate sunt armonizate în legislația națională de către Autoritatea Sanitară Veterinară și de Siguranță Alimentară, care are în atribuții aplicarea acestora și care a fost informată atât de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de către ANPC, cât și de instituția noastră, direct”, a mai transmis ANPC.
Este important de menționat că ANPC va continua să monitorizeze și să verifice atent calitatea și siguranța alimentelor din România pentru a preveni alte incidente similare. Consumatorii sunt îndemnați să fie vigilenți și să verifice cu atenție produsele alimentare pe care le cumpără, iar în cazul oricăror simptome suspecte după consumul unui produs, să solicite asistență medicală imediată.