Alertă sanitară în România! Trei persoane suspecte de botulism, în urma consumului de şuncă de porc. Au fost internate de urgență
Publicat pe 31.08.2023 la 11:53 Actualizat pe 31.08.2023 la 12:01
Specialiștii au declarat alertă sanitară în România! Unul dintre cele mai consumate produse alimentare de la noi pune în pericol sănătatea oamenilor. Mia mulți membri ai aceleiași familii au fost internați de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, cu simptome de botulism.
- Mai multe persoane sunt suspecte de botulism, după ce au mâncat de şuncă de porc
- Au fost internate de urgență la spital
Alertă sanitară! Trei membri ai aceleiași familii, dar și o altă rudă a acestora, aflată în închisoare, au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara. Toți au prezentat simptome de botulism, asta după ce, în ultimele zile, aceștia au consumat șuncă de porc preparată în propria gospodărie.
Persoane sunt suspecte de botulism, după ce au mâncat de şuncă de porc
O femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, dar și fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiș, au fost internați, în cursul zilei de miercuri, la Clinica 2 de Boli Infecțioase a Spitalul „Victor Babeș” Timișoara. Cei trei membri au fost diagnosticați clinic cu suspiciune de botulism.
Ei bine, și o a patra persoană, rudă cu cei trei, care se afla în închisoare, a fost îndrumată pentru un consult în camera de gardă. Ulterior, deținutul a fost internat și el, în cursul nopții, în Clinica 1 de Boli Infecțioase, prezentând aceleași simptome cu rudele deja internate.
În cele din urmă, aceștia au precizat că, în ultimele 14 zile, au consumat, șuncă de porc preparată chiar în propria gospodărie. Mai mult decât atât, în cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu 9 zile.
Printre acestea se numără stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrală (căderea pleoapei), dificultate la înghițire și, de asemenea, fenomene digestive.
Toxina botulinică, cea mai puternică toxină cunoscută
Toxina botulismul se numără printre toxiinfecțiile alimentare severe. Ea este, mai exact, produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium.
Se pare că aceasta determină paralizia unor nervi, mai mult a celor care asigura motilitatea globilor oculari și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție. În final, ea creează formele severe, paralizia musculaturii respiratorie, cea care poate duce, bineînțeles, la deces.
Această bacterie care produce boala se dezvoltă doar în condiții de anaerobioză din alimente, adică în absența oxigenului. Apoi, ea formează spori pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius.
CITEȘTE ȘI: Alertă alimentară în România! A fost retras de pe rafturile magazinelor un produs cu substanţe nocive