Alexandru Rafila spune că masca este greu de utilizat pe plajă. Ce altă soluție propune profesorul
Publicat pe 02.08.2020 la 14:24 Actualizat pe 02.08.2020 la 16:16
Purtatul măștii pe plajă este un subiect controversat, iar mulți oameni sunt de părere că nu este o măsură realizabilă. De aceeași părere este și profesorul Alexandru Rafila, care a găsit, însă, o alternativă care ar putea fi mai eficientă.
- Rafila spune că este greu de realizat o astfel de măsură.
- Propune, însă, o alternativă care ar putea fi mai eficientă.
Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), spune că masca este greu de purtat pe plajă și recomandă o distanțare socială eficientă a oamenilor.
Ce spune Rafila despre masca pe plajă
Concret, medicul spune că ar trebui să fie responsabilitatea celor care se ocupă de plaje că nu permită ca acestea să se ocupe dincolo de capacitatea fiecăreia.
„E greu de utilizat masca pe plajă. Cred că mai degrabă trebuie, din punctul meu de vedere, ca aceste plaje să fie ocupate proporţional cu capacitatea. Dacă am pe o plajă 200 de şezlonguri, în mod normal pot intra puţin peste 200 de persoane dacă numărăm şi copiii. Dar dacă intră 1000 de persoane, sigur că nu putem respecta distanţa fizică şi putem vorbi de utilizarea măştii”, a declarat Rafila, la RTV.
Specialistul conștientizează faptul că, în mod realist, să stai la plajă cu masca pe față nu este deloc un lucru ușor, așa că insistă că cea mai bună alternativă este evitarea aglomerației. Numai atunci când acest lucru nu este posibil ar trebui să ne întoarcem la purtatul măștii.
„Dar nu cred că e cineva care merge la plajă să stea cu masca pe figură, mi se pare greu de realizat această procedură. Putem merge la mare, cu condiţia să evităm aglomeraţia şi zonele de circulaţie intensă pietonală. Dacă vrem neapărat să fim acolo în perioada de aglomeraţie, sigur că purtarea măştii este absolut necesară”, mai spus Rafila.