Alexandru Rafila, mesaj îngrijorător cu privire la pastilele cu iod consumate în caz de incident nuclear: ''Pot provoca alte afecțiuni”
Publicat pe 04.03.2022 la 12:37 Actualizat pe 04.03.2022 la 12:37
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, trage un semnal de alarmă pentru cei care consumă iodură de potasiu în caz de incident nuclear. Acesta a mărturisit că nu trebuie utilizată preventiv deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.
- Ministrul Sănătății , despre pastilele cu iod
- Iată ce a mărturisit Alexandru Rafila!
Cât mai multe persoane au golit farmaciile de iod, după ce Rusia a bombardat Ucraina, iar mulți se tem de un eventual accident nuclear. Oamenii se tem pentru viața lor, mai ales după explozia de la centrala nucleară din Cernobîl, 26 aprilie 1986. Autoritățile comuniste au distribuit pastile cu iodură de postasiu necesare glandei tiroide.
Alexandru Rafila, mesaj îngrijorător cu privire la pastilele cu iod
Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă pentru cei care consumă iodură de potasiu în cantități mari deoarece pot provoca alte afecțiuni ale glandei tiroide.
„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătății, potrivit antena3.ro.
Ce se întâmplă în cazul unei bombe nucleare
În timpul unui accident nuclear apar sute de izotopi radioactivi, iar iodul poate fi administrat deoarece glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului, iar eficacitatea tabletelor este operativă.
"Să nu confundăm efectele radiațiilor produse de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear cu efectele radiațiilor produse de arme nucleare (rachete sau bombe). Și nici soluțiile terapeutice.
În primul caz vorbim de persistența materialului radioactiv utilizat pentru producerea de curent electric iar în al doilea caz de utilizarea materialului radioactiv pentru a produce distrugeri majore, în special prin unda de șoc și căldură pe arii întinse (100 km).
De altfel efectele radiațiilor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit antena3.ro.