Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Cât a crescut prețul unui kilogram de cartofi sau al unui litru de ulei
Publicat pe 12.04.2022 la 18:57 Actualizat pe 12.04.2022 la 18:59
Alimentele de bază s-au scumpit simțitor în ultimul an, dar mai ales în ultimele luni, odată cu declanșarea războiului în Ucraina. Prețul a crescut cel mai mult în cazul cartofilor și al uleiului, dar și alte alimente se află pe lista scumpirilor considerabile.
- Cu cât a crescut prețul uleiului și al cartofilor în ultimul an
- Cât plătesc în plus românii pentru alimentele de bază
Cartofii și uleiul sunt alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult în România, în ultimul an. În general, românii trebuie să plătească acum mai mult pentru coșul de cumpărături zilnic, decât în luna februarie, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Uleiul și cartofii, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an
Cel mai mult s-au scumpit cartofii și uleiul, dar alte alimente precum mălaiul și făina sunt, de asemenea, pe lista produselor cu prețuri crescute semnificativ. În comparație cu februarie 2022, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat în medie cu 2,54%.
Preţurile la cartofi au urcat cu 36,5%, iar la uleiul comestibil cu 32,33%. De la o lună la alta, majorările se resimt din ce în ce mai mult. Comparativ cu luna anterioară, anumite legume şi conserve de legume s-au scumpit în martie 2022 cu 5,85%, uleiul cu 5,83%, iar untul cu 5,10%. Nicio ieftinire nu a fost înregistrată.
Combustibilii s-au scumpit și mai mult
Scumpiri mai mari decât la alimente s-au înregistrat la gaze naturale și combustibili. Creşteri mari au fost consemnate și la energia termică (plus 20,99%). Totuși, potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada martie 2021 - martie 2022 cu 7,64%.
Combustibilii s-au scumpit cu 7,67% față de luna anterioară şi nu a fost consemnată nicio ieftinire. Creşterea medie a preţurilor faţă de februarie 2022 la mărfurile nealimentare a fost de 1,86%.
Scumpiri foarte mari s-au înregistrat și în cazul serviciilor. Cele mai mari creşteri anuale au apărut la serviciile poştale (plus 17,50%), la cele de apă, canal, salubritate (plus 14,68%) şi alte servicii (plus 11,54%), informează Agerpres.