Alimentul care va fi cel mai scump de sărbătorile de iarnă. E nelipsit de pe masa românilor
Publicat pe 24.10.2022 la 12:39 Actualizat pe 24.10.2022 la 12:39
Un aliment, nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, va fi cel mai scump iarna aceasta. Românii ar putea plăti dublu, după scumpirile care se anunță. Astfel, pe fondul scumpirilor la energie electrică, a furajelor și a pestei porcine africane, fermierii din țara noastră anunță creșteri de preț. Iată despre ce aliment este vorba!
- Un aliment va fi cel mai scump iarna aceasta
- Este nelipsit de pe masa românilor de sărbători
Sărbătorile de iarnă, care vin cu pași repezi, ar putea fi mult mai scumpe în ceea ce privește mâncarea și, astfel, mult mai sărace. Fermierii din România au anunțat că un produs nelipsit de pe masa de Crăciun va avea prețuri duble.
Alimentul care va fi cel mai scump de sărbătorile de iarnă
În prezent, România mai produce doar 15% din consumul de carne de porc, acesta fiind alimentul care va fi cel mai scump de sărbătorile de iarnă. Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor, iar aceasta se scumpește din cauza scumpirilor la energie electrică, a furajelor și a pestei porcine africane.
Dacă în aceste momente în magazine pentru un kilogram de mușchi de porc plătim 30 de lei, pentru același produs vom putea plăti la iarnă 60 de lei.
Ce spun fermierii despre scumpirile cărnii de porc
Dimitrie Muscă, un cunoscut fermier din România, a explicat la Antena 3 CNN care va fi situația la sărbătorile de iarna aceasta pentru prețurile cărnii de porc.
„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.
Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare.
Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul a imputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat fermierul.
Citește și: Prețuri tot mai mari în România! Ce spune Petre Daea despre scumpirea pâinii: "Să tragem o concluzie..."