Alimentul retras de pe rafturile magazinelor. Conținea un pesticid interzis în Uniunea Europeană
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.04.2024 la 22:43
Actualizat pe 02.04.2024 la 22:43
Un aliment consumat des de români a fost retras de pe rafturile magazinelor. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut mai multe verificări și s-a constatat că are un nivel ridicat de pesticide și este dăunător pentru sănătate.
- Alimentul retras de pe rafturile magazinelor
- Conținea un pesticid interzis în Uniunea Europeană
Un aliment foarte consumat în România a fost retras de pe rafturile magazinelor din cauza pesticidelor descoperite de autoritățile sanitar-veterinare. Cantitatea a fost de șase ori mai mare decât limita admisă, astfel că riscul era extrem de mare.
Căpșunile au fost retrase de pe rafturile magazinelor
Un lot întreg de căpșuni care provin din Grecia a fost retras de pe rafturile magazinelor. În urma unor verificări făcute de autorități au fost descoperite reziduurile unui pesticid, karanjin, care nu este aprobat în Uniunea Europeană.
Cantitatea sa este de șase ori mai mari decât limita admisă, astfel că pot reprezenta un mare pericol pentru sănătate. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat autoritățile din Grecia cu privire la lotul de căpșuni produse pe teritoriul statului.
Deși pe multe fructe și legume sunt folosite pesticide, pe căpșuni au fost detectate cele mai mari urme de reziduuri, care pot crea probleme de sănătate. Conform unui studiu, pere, struguri, varză spanac sau piersicile conțin pesticide, dar în limite moderate.
Cât de toxice pot fi pesticidele pentru organism
Pesticidele sunt substanțe chimice utilizate pentru a controla daunătorii și pentru a proteja culturile agricole. Ele pot fi împărțite în mai multe categorii, cum ar fi erbicidele (pentru combaterea buruienilor), insecticidele (pentru combaterea insectelor dăunătoare) și fungicidele (pentru combaterea ciupercilor patogene).
Anumite pesticide pot fi extrem de toxice în cantități mari sau în cazul expunerii directe. Inhalarea, ingestia sau contactul pielii cu aceste substanțe pot duce la intoxicații acute, manifestate prin simptome precum greață, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap sau chiar afectări neurologice grave în cazurile severe.
Expunerea la pesticide pe termen lung poate fi asociată cu riscuri pentru sănătatea umană. Studiile au arătat că anumite pesticide pot fi carcinogene sau pot contribui la dezvoltarea altor afecțiuni cronice, cum ar fi tulburările hormonale, problemele de reproducere, afecțiunile neurologice sau afecțiunile hepatice și renale.
Pesticidele pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra mediului înconjurător și a ecosistemelor. Ele pot polua apa, solul și aerul, afectând plantele, animalele și microorganismele din ecosistemele naturale.
Supraexpunerea poate duce la dezvoltarea rezistenței în rândul organismelor țintă, cum ar fi dăunătorii sau buruienile. Aceasta poate necesita utilizarea unor doze mai mari de pesticide sau schimbarea la alte substanțe chimice mai puternice sau mai toxice.
CITEȘTE ȘI: Care sunt cele mai sănătoase fructe pe care poți să le mănânci. Ce spun nutriționiștii