Alte cinci spitale din România au fost atacate cibernetic. Atacatorii cer peste 150.000 de euro răscumpărare
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.02.2024 la 14:07
Actualizat pe 13.02.2024 la 14:07
Alte cinci spitale din România au fost atacate cibernetic. Atacatorii cer peste 150.000 de euro răscumpărare, după ce au blocat platforma digitală Hipocrate la care sunt conectate cele mai multe unități medicale din România.
- Incidentul de securitate cibernetică, confirmat la alte cinci spitale din România
- Declarațiile făcute de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)
În noaptea de 11 spre 12 februarie, un atac cibernetic masiv a blocat platforma digitală Hipocrate, platformă la care sunt conectate cele mai multe spitale din România. Acest lucru a făcut ca activitatea din zeci de unități medicale să fie afectată, iar oamenii să aștepte ore bune la camera de gardă a spitalului, pentru că nu a putut fi operat niciun serviciu în sistem.
Alte cinci spitale din România au fost atacate cibernetic
Incidentul de securitate cibernetică a fost confirmat la încă cinci spitale din România. Potrivit informațiilor trabsmise de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), nu există până în acest moment niciun indiciu referitor la exfiltrarea datelor.
Atacatorii cer peste 150.000 de euro răscumpărare.
Astăzi, funcționalitatea sistemului Hipocrate a fost restabilită în cele mai multe dintre spitale. Pentru alte șase unități medicale din România, se estimează că situația va fi remediată în cursul după-amiezii.
Procurorii DIICOT fac cercetări în acest caz
Societățile comerciale care administrează sistemul informatic Hipocrate au reclamat cazul la DIICOT, iar procurorii fac cercetări in rem pentru acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice în cazul atacului cibernetic.
”Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispoziţiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte şi complete a stării de fapt şi adoptării în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, a transmis DIICOT.
Citește și: Spitale din România, blocate de un atac cibernetic. Pacienții așteaptă nervoși în camerele de gardă