Amenzi mai mari pentru șoferi! Ce se întâmplă dacă circuli fără rovinietă
De Razvan Paltin.
Publicat pe 03.05.2022 la 09:46
Actualizat pe 03.05.2022 la 09:46
Un nou proiect inițial în Guvern a fost adoptat în urmă cu o zi în Senat, ceea ce înseamnă faptul că de acum sancțiunile pentru șoferi se vor dubla. Cât vei plăti dacă nu ai rovinieta valabilă.
- Ce se întâmplă dacă n-ai rovinietă
- Amenzi duble pentru șoferi
Șoferii care circulă fără rovinietă pe drumurile din țară vor avea de plătit amenzi duble, asta după ce ieri în Senat a fost adopotat noul proiect al Guvernului.
De acum, șoferii trebuie să fie mult mai atenți când decis să iasă în trafic și să verifice înainte dacă au rovinietă, căci în caz contrar vor avea de plătit o sumă mult mai mare față de cea de până acum.
Vești proaste pentru șoferi. Ce se întâmplă dacă nu ai rovinietă
La autoturisme, amenzile sunt curpinse între 275 și 550 lei, în timp ce la vehiculele de transport de persoane cu mai mult de nouă locuri, suma pe care o vei avea de plătit e între 3100 și 6200 de lei.
În cazul vehiculelor cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, suma pe care o vei avea de plătit în cazul în care nu ai rovinietă poate să ajungă de la 5500 de lei până la 11.000 de lei.
Pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală mai mică de 3,5 tone, amenda e de până la 1900 de lei, iar cele cu masa mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone e între 3100 de lei și 6200 de lei.
De ce s-a făcut această schimbare
Secretatul de stat în Ministerul Transporturilor, Gabor Sandor, a explicat și care e motivul pentru care s-a luat această decizie în Senat, după proiectul Guvernului.
El a ținut să precizeze că în ultimii ani a existat un număr mare de abateri în acest sens, astfel că din acest motiv s-a vrut acum dublarea amenzilor pentru ca șoferii să fie mult mai atenți în acest caz.
“Motivul acestei inițiative rezidă în recunoașterea că în ultimii șase ani a crescut exponențial numărul de abateri în acest domeniu de activitate. Considerăm că o dublare a amenzilor susține recunoașterea că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional, motiv pentru care propunem această modificare. În consecință, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii susține proiectul de act normativ în forma aprobată de Guvern”, a spus Gabor Sandor.
Citește și: Ce riscă șoferii care nu își plătesc amenzile la timp. Vești proaste pentru conducătorii auto