Amenzi pentru șoferii care au iconițe în parbriz. Suma uriașă pe care vor fi nevoiți să o plătească
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.08.2022 la 18:13
Actualizat pe 26.08.2022 la 18:13
Potrivit codului rutier, cei care și-au decorat mașina, și în special, parbrizul, cu diferite accesorii care reduc vizibilitatea riscă amenzi uriașe. Sunt vizați șoferii care au iconițe în parbriz, dar și odorizante, carnete de notițe, sau suporturi pentru diverse dispozitive electronice.
- Amenzi pentru șoferii care au iconițe în parbriz
- Suma uriașă pe care vor fi nevoiți să o plătească
Potrivit codului rutier, șoferii care au carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului, pozele cu membrii ai familiei sau cu prieteni care au murit, riscă amenzi de aproape 3.000 de lei, scrie romaniatv.net.
Amenzi pentru șoferii care au iconițe în parbriz
Potrivit legislației rutiere în vigoare, “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, care prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, având în vedere că punctul de amendă e 145 de lei, scrie aceeași sursă menționată anterior.
Pe lista accesoriilor pentru care șoferii vor primi amenzi usturătoare, dacă le este redusă vizibilitatea intră odorizantele, carnetele de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului, pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni care au decedat.
Șapte ani de închisoare dacă șoferii nu vor respecta această regulă
Legea în ceea ce privește accidentele rutiere, a fost schimbată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Așadar, mutarea mașinii din locul în care s-a produs incidentul, fără acordul polițiștilor, va fi pedepsită cu 7 ani de închisoare.
”În momentul în care ai o traiectorie a masinii si tu îi modifici traiectoria după impact, în urma măsurătorilor poți ieși nevinovat iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată. Motiv pentru care infracțiunea este și de pericol dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că odată ce ai modificat urmele accidentului bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
Dacă traiectoria mașinii după un accident este schimbată, te poate face să ieși nevinovat, iar persoana rănită sau decedată poate fi găsită ulterior vinovată în urma măsurătorilor făcute de anchetatori.