ANAF nu mai face somații, popriri și controale fiscale. Se rambursează și TVA-ul

ANAF nu mai face somații, popriri și controale fiscale. Se rambursează și TVA-ul © Hepta

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat ce măsuri vor fi luate pentru a sprijini mediul de afaceri și pentru a minimiza impactul pe care pandemia de coronavirus o va avea asupra economiei.

Astfel, ANAF a emis un comunicat în care precizează cele mai importante măsuri care vor fi luate, cât mai curând. Printre acestea se numără suspendarea somaților, popririlor sau a controalelor fiscale, dar și rambursarea TVA în cursul lunii martie.

Măsurile luate de ANAF:

- suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare;

- în acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănești și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.

- rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;

- implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;

- suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;

- suspendarea acțiunilor antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

Toate aceste măsură vor fi aplicate în perioada în care România se află în stare de urgență, dar și pentru perioada de 30 de zile de la încetarea acestei stări. Mai mult, se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale - de la 25 martie 2020, la 25 aprilie 2020.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro