Anunț de ultimă oră! Ce a hotărât Comisia europeană în ceea ce privește călătoriile de vacanță către țările din Uniune

Anunț de ultimă oră! Ce a hotărât Comisia europeană în ceea ce privește călătoriile de vacanță către țările din Uniune © Arhivă

Veste de ultim moment de la Bruxelles! Iată ce a hotărât Comisia europeană în ceea ce privește călătoriile de vacanță către țările din Uniune!

Având în vedere situația cauzată de pandemia de coronavirus, Comisia europeană propune restricționarea călătoriilor neesențiale către țările din Uniune timp de 30 de zile.

Klaus Iohannis a instalat starea de urgență în România

Klaus Iohannis a precizat astăzi care sunt măsurile înscrise în decretul pentru instaurarea stării de urgență în țara noastră, în cadrul unei declarații de presă.

„Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale care au avut efecte pozitive în țările grav afectate. Aceste măsuri vizează sănătatea, domenii social-economice, dar și îngrădirea exercitării unor libertăți fundamentale. Este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

Măsurile înscrise în decretul pentru instaurarea stării de urgență în România

- Școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților. Activitate din învățământul pre-universitar și universitar se suspendă.

- Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României. Pentru persoanele izolate la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire care vor fi puse în aplicare de autoritățile administrației publice locale.

- Angajatorii și angajații vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare. 

- Pe perioada stării de urgență, prevederile legii acordării părinților de zile libere pentru a sta cu copiii nu se aplică angajaților din penitenciare, administrații publice sau domeniul medical. Aceste categorii au dreptul la majorarea salariului, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de lege.

- Se cere, unde se poate, lucratul de acasă unde se poate sau în regim de telemuncă.

- Se pot plafona prețurile la energie, carburanți, utilități.

- În instituțiile medicale se pot angaja fără concurs cei care pot suplini cadrele medicale.

- Statul va putea rechiziționa stocuri de medicamente.

- Serviciile de ambulanță vor răspunde în fața IGSU.

- Armata va putea interveni în sprijinul Ministerului de Interne.

- Poliția Locală va intra sub comanda Ministerului de Interne.

- Suspendarea controalelor făcute la angajatori de inspectoratele teritoriale de muncă, cu câteva excepții.

- Activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista acestor cauze se stabilește de ÎCCJ.

- Pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi, și vor dispune măsurile necesare pentru desfășurarea ședințelor de judecată prin videoconferință.

- Poate fi dispusă închiderea temporară și graduală a unor restaurante, cluburi sau locuri publice, în funcție de evoluția situației.

- Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, navală sau aeriană pe diferite rute, în funcție de evoluția situației.

- Identificarea și rechiziționarea de stocuri, de echipamente de protecție, dezinfectancți și de medicamente.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro