Homepage » Actualitate » Stiri interne » Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

Oana Vacarusi

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 19.08.2022 la 09:55 Actualizat pe 19.08.2022 la 09:55

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. În urma discuţiilor cu federaţiile sindicale, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ. Gramatica va deveni probă separată la examenul de bacalaureat.

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

colaj spynews / facebook

  • Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei
  • Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

În ultimele luni, s-a tot vorbit despre numeroase schimbări în sistemul de învățământ. Potrivit mininistrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, examenul de Bacalaureat nu va mai fi la fel, având modificări după intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei, care se vor aplica elevilor care încep liceul în luna septembrie a anului 2023.

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei

În urma discuţiilor avute cu federaţiile sindicale, Sorin Cîmpeanu a anunțat cinci măsuri care vor schimba radical sistemul de învăţământ. De asemenea, a anunțațt că s-a stabilit ca gramatica să devină probă separată la examenul de bacalaureat.

„Am avut un dialog foarte constructiv și responsabil cu federațiile sindicale reprezentative din învățământ: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Am agreat împreună cu reprezentații celor două federații următoarele 5 propuneri de îmbunătățire a textului proiectului Legii învățământului preuniversitar “România Educată”. Măsurile agreate se vor regăsi în textul proiectului de lege care va fi înaintat spre adoptare în Guvern:

1. Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului de Evaluare Națională, se constituie într-o veritabilă șansă suplimentară pentru ca elevii să poată fi admiși în colegiile dorite, fiind în același timp o oportunitate unică pentru acele colegii care își doresc și își asumă selecția în vederea susținerii performanței prin inițierea unui număr important de clase de excelență/specializare în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Astfel, evaluarea națională va avea rolul de monitorizare a sistemului de educație, conform recomandărilor OECD. Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susținut pe baza programelor școlare, ulterior examenului de evaluare națională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unității de învățământ” pentru concursul de admitere în colegii.

Admiterea în liceu prin repartiție computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii.

Aceste prevederi sunt prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024.

2. Referitor la examenul național de bacalaureat a fost agreat ca limba și literatura română (inclusiv gramatica) să constituie o probă distinctă în cadrul examenului național de bacalaureat. Structura probei de limba romana va permite evaluarea competențelor specifice, eliminând accentul pus pe învățarea mecanică. Promovarea examenului național de bacalaureat va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatura română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematica, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane).

Referitor la proba E, prevăzută la art. 75 alin. (4), a fost agreat faptul că își va păstra caracterul facultativ, deoarece va avea un nivel de dificultate corespunzător pentru a putea fi baza acordării unei calificări de nivel 4, conform art. 76 alin. (5) și art. 76 alin. (3) și a putea fi luată în considerare atât la admiterea în învățământul superior în condițiile autonomiei universitare, cât și pe piața muncii.

Pentru încurajarea participării absolvenților de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiționa promovarea examenului național de bacalaureat.

A fost prezentată modalitatea în care evaluarea la bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator); acest fapt nu înseamnă că toți itemii vor fi de tip grilă! Vor fi și itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu etc. Esențiale sunt modalitatea de colectare a datelor și modalitatea de interpretare a informațiilor la nivel de competență – de exemplu, un răspuns care se referă la o cauzalitate (cauză-efect) va fi evaluat și în cadrul itemilor de la disciplinele istorie, geografie, fizică, matematică etc., iar interpretarea rezultatelor la nivel de competență va fi extrem de utilă în fundamentarea politicilor educaționale.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru și a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generație care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul școlar 2023-2024.

3. Asumarea filierei la nivel liceal este apreciată ca fiind o măsură oportună, capabilă să susțină creșterea calității procesului de învățământ și profesionalizarea resursei umane (un profil profesional adaptat al cadrului didactic).
Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei. Ministerul Educației stabilește criteriile de încadrare a unei unități de învățământ liceal într-una dintre cele trei filiere: teoretică, vocațională sau profesională, printr-o metodologie aprobată prin ordin de ministru.

Pentru filiera profesională s-a agreat titulatura de „Liceu tehnic și profesional” și asumarea integrală a acestei filiere, cu precizarea că pentru unitățile de învățământ liceal din zone greu accesibile sau dezavantajate, pentru asigurarea unui acces echitabil la educație al elevilor, vor putea fi justificate și aprobate, prin ordin de ministru, anumite excepții de la această măsură. Astfel, în proiectul de lege va fi reglementată această posibilitate prin raportare la motive obiective care țin de asigurarea dreptului la educație, dar și de nevoia de continuare, spre exemplu, a susținerii performanței sportive la nivelul unor licee tehnice și profesionale care au înregistrat performanțe în acest domeniu și nu numai.

4. Procesul de descentralizare va fi inițiat prin reconfigurarea activității de educație extrașcolară la nivelul sistemului național de învățământ. Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare vor fi reorganizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte din rețeaua școlară. Personalul încadrat la nivelul acestor unități de educație extrașcolara își menține calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului național de învățământ.

Componentele de patrimoniu, terenurile și clădirile unităților de educație extrașcolară, având în vedere specificul și răspândirea structurilor arondate, vor face parte din domeniul public și vor fi administrate de către consiliile județene. Schimbarea destinației se va putea face numai cu avizul conform al Ministerului Educației.

Celelalte componente ale bazei materiale vor fi de drept proprietatea unităților de educație extrașcolară și vor fi administrate de către consiliile de administrație, conform legii.

5. În condițiile evidențierii importanței susținerii învățământului special, integrarea elevilor cu CES în învățământul de masă se va face gradual, doar în măsura în care la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de masă vor fi asigurate condițiile specifice din perspectiva existenței resursei umane calificate (consilieri, profesori de sprijin și cadre didactice formate pentru educația copiilor cu CES), precum și din perspectiva existenței infrastructurii dedicate (cabinete psihopedagogice, camere resursă…..)

Pentru asigurarea școlarizării elevilor cu CES, conform nivelurilor de sprijin care vin în întâmpinarea cerințelor educaționale ale acestora, oferindu-le atât flexibilizarea predării, cât si intervenții specifice: logopedie, kinetoterapie, consiliere școlară, intervenții psihologice, precum și adaptări și modificări curriculare, diverse tipuri de asistență psihopedagogică.

În funcție de nivelul de sprijin vor fi elaborate instrumente metodologice specifice care să asigure operaționalizarea și funcționalitatea acestora prin strategii de adaptare, augmentare, modificare, compensare, dispensare, tehnologii asistive și de acces, planuri educaționale personalizate, planuri educaționale individualizate și planuri de intervenție personalizată.

Centrul Național de Educație Incluzivă va gestiona componenta de formare a cadrelor didactice în domeniul educației incluzive și componenta de programe naționale de cercetare cu impact major privind politicile incluzive, instrumentele administrative, programele și practicile incluzive.”, a anunţat Sorin Cîmpeanu, potrivit romaniatv.net.

De asemenea, ministrul Educației a mai anunțat și că, martți, pe data de 23 august, începând cu ora 10.00 vor fi continuate dezbaterile cu federațiile sindicale pe cele mai importante aspecte din proiectul Legii învățământului preuniversitar-România Educată.

Citește și Uniformele, obligatorii în școlile din România? Ce spune ministrul Educației

În articolul
Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Beauty & Lifestyle • la 13:56
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
  • Cum îți dai seama dacă carnea este alterată
  • Este periculoasă pentru sănătate
Banc: „L-am prins cu una pe Facebook...”. Continuarea te va face să râzi în hohote
Beauty & Lifestyle • la 13:42
Banc: „L-am prins cu una pe Facebook...”. Continuarea te va face să râzi în hohote
  • Bancuri amuzante
  • Glume tari
Ancuța Popoviciu ar putea să judece în continuare procesul lui Vlad Pascu. Cererea de abținere a fost respinsă. Decizia este definitivă
Stiri interne • la 13:31
Ancuța Popoviciu ar putea să judece în continuare procesul lui Vlad Pascu. Cererea de abținere a fost respinsă. Decizia este definitivă
  • Ancuța Popoviciu a cerut să fie retrasă din dosarul 2 Mai
  • Solicitarea ei a fost respinsă de colegi
Român de 36 de ani, dat dispărut în Germania! Nimeni nu știe nimic de Liviu de aproape 3 săptămâni / FOTO
Stiri internationale • la 13:13
Român de 36 de ani, dat dispărut în Germania! Nimeni nu știe nimic de Liviu de aproape 3 săptămâni / FOTO
  • Un român a fost dat dispărut în Germania
  • Semnalmentele lui Liviu
Maioneză sănătoasă care nu îngrașă. Gust de maioneză, mult mai puține grăsimi
Retete • la 12:47
Maioneză sănătoasă care nu îngrașă. Gust de maioneză, mult mai puține grăsimi
  • Rețetă de maioneză sănătoasă care nu îngrașă
  • Are foarte puține grăsimi
Scene șocante în Mureș! Un cortegiu funerar a fost alergat de un urs, în apropierea unei păduri. Oamenii au fugit pentru a-și salva viața / VIDEO
Stiri interne • la 12:38
Scene șocante în Mureș! Un cortegiu funerar a fost alergat de un urs, în apropierea unei păduri. Oamenii au fugit pentru a-și salva viața / VIDEO
  • Un urs a stârnit panică la o înmormântare în Mureș
  • Oamenii au plecat acasă imediat după ce l-au văzut
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Un gigant din Europa își pregătește intrarea pe piața din România. Are aproape 90.000 de angajați
recomandare pe observatornews.ro
Un gigant din Europa își pregătește intrarea pe piața din România. Are aproape 90.000 de angajați
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
recomandare pe as.ro
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Romania TV
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
Romania TV
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
Orașul din Europa care oficial ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24. Argumentele aduse în Comisia Europeană
recomandare pe antena3.ro
Orașul din Europa care oficial ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24. Argumentele aduse în Comisia Europeană
Horoscop 19 aprilie 2024. Berbecii rezolvă o problemă din trecut, Leii caută dragostea adevărată
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 19 aprilie 2024. Berbecii rezolvă o problemă din trecut, Leii caută dragostea adevărată
Trucuri pentru ca florile de liliac să reziste mai mult în vază. Doar așa vor rămâne proaspete și frumoase
recomandare pe antena3.ro
Trucuri pentru ca florile de liliac să reziste mai mult în vază. Doar așa vor rămâne proaspete și frumoase
Cum să elimini mirosurile urâte din pahare. Lichidul minune care le lasă ca noi
recomandare pe playtech.ro
Cum să elimini mirosurile urâte din pahare. Lichidul minune care le lasă ca noi
ȘOC! Ce face Kate Middleton când nu e filmată! IREAL: a fost dată de gol, ce s-a...
recomandare pe playtech.ro
ȘOC! Ce face Kate Middleton când nu e filmată! IREAL: a fost dată de gol, ce s-a...
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
recomandare pe redactia.ro
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
recomandare pe redactia.ro
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
recomandare pe Ciao.ro
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
recomandare pe bzi.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Se reduce vârsta de pensionare cu 20 de ani pentru acești români!
recomandare pe dailybusiness.ro
Se reduce vârsta de pensionare cu 20 de ani pentru acești români!
Acum s-a aflat! Care este diferența între cei mai săraci și cei mai bogați români
recomandare pe dailybusiness.ro
Acum s-a aflat! Care este diferența între cei mai săraci și cei mai bogați români
Limbaj dublu în tabăra progresistă. O caricatură a luptei anticorupție: cu listele pline de candidați „penali”, USR strigă „Hoții! Hoții!”
recomandare pe Jurnalul.ro
Limbaj dublu în tabăra progresistă. O caricatură a luptei anticorupție: cu listele pline de candidați „penali”, USR strigă „Hoții! Hoții!”
Primul mesaj al Mariei Roman, după ce soțul său a fost dat dispărut. Ce noi detalii a dat fosta concurentă de la Mireasa
recomandare pe a1.ro
Primul mesaj al Mariei Roman, după ce soțul său a fost dat dispărut. Ce noi detalii a dat fosta concurentă de la Mireasa
Close