Anunț important pentru români! Se schimbă complet definiția locuinței. Se va plăti și TVA diferențiat
Publicat pe 19.09.2023 la 11:20 Actualizat pe 19.09.2023 la 11:20
Guvernul României a luat decizii semnificative în ceea ce privește definirea și impozitarea locuințelor din țară. Prin intermediul Legii privind măsurile fiscale, care a fost publicată în transparența decizională, se preconizează o schimbare radicală a clasificării locuințelor, însoțită de o reglementare cu privire la TVA diferențiat, în funcție de gradul de finisare.
- Se schimbă definiția locuinței
- S-a anunțat că se va plăti și TVA diferențiat
Premierul Marcel Ciolacu se pregătește să prezinte acest proiect de lege în fața Parlamentului în cursul acestei săptămâni, iar această inițiativă urmărește să aducă claritate și transparență în ceea ce privește definirea locuințelor în România.
Se schimbă definiția locuinței
În mod popular, locuințele din țară au fost adesea clasificate în trei categorii: „la roșu”, „la gri” și „la cheie”. Această diversitate de termeni a condus la confuzie și neclarități în rândul cetățenilor cu privire la ce înseamnă, de fapt, o „locuință dată la cheie”.
Cu modificările propuse, Guvernul intenționează să stabilească o definiție precisă a unei „locuințe date la cheie”, în scopul eliminării ambiguităților.
Mai mult, pentru aceste tipuri de locuințe, se preconizează stabilirea unui regim de TVA diferențiat, care să țină cont de gradul de finisare. Acest lucru are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru cumpărătorii de locuințe, oferind facilități fiscale și claritate în procesul de achiziție.
Ce propune Guvernul
1. Se propune revizuirea semnificației expresiei locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, în sensul introducerii și a unor condiții cu privire la gradul de finisare a locuințelor și la dotările necesare, potrivit stiripesurse.ro
Această măsură vizează atingerea următoarelor obiective:
- stabilirea unui grad de finisare/dotare a locuințelor prin care să se asigure că se va aplica TVA în cotă redusă numai pentru acele locuințe care chiar pot fi locuite de beneficiari fără a necesita investiții suplimentare semnificative;
- evitarea aplicării neunitare a cotei reduse de TVA și a incertitudinii furnizorilor cu privire la cota de TVA corectă, prin detalierea expresă la nivelul legii a finisajelor/dotărilor necesare în vederea aplicării cotei reduse de TVA.
Noua definiție a locuinței ”la cheie”:
„16^1. locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, în sensul art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3, reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
b) acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;
c) sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;
d) finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare;
e) finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
f) instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
g) instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.”
Notarii publici au obligația:
a) să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA , prin consultarea «Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA», înainte de autentificarea actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziția unei astfel de locuințe şi, în situația în care constată că nu este îndeplinită această condiție, să le autentifice doar dacă livrarea se efectuează cu cota standard de TVA.