Anunț important pentru românii care locuiesc la bloc! Riscă o amendă uriașă
Publicat pe 07.12.2023 la 14:34 Actualizat pe 07.12.2023 la 14:34
Anunț important pentru toți românii care locuiesc la bloc! Ce trebuie să știe. De ce riscă să primească o amendă uriașă. Data limită este 31 decembrie 2023.
- Anunț pentru românii care stau la bloc
- De ce riscă amendă
Guvernul României impune o amendă uriașă pentru toți locatarii din blocurile conectate la sistemele centralizate de încălzire care nu își montează repartitoare de căldură până la data limită de 31 decembrie 2023.
Anunț pentru românii care stau la bloc
Măsura are scopul de a individualiza consumul de energie termică, iar neconformarea ar putea atrage amenzi de până la 1.000 de lei.
Montarea repartitoarelor se va face pe fiecare calorifer în parte, fiind obligatorie nu doar pentru apartamentele de locuit, ci și pentru sediile de firme. Această decizie are la bază beneficiile contorizării individuale, care ar putea aduce o economie de energie de 15-30%, conform Comisiei Europene.
„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE”, anunță ANRE.
Ce a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunță că această măsură vizează imobilele de tip condominiu și clădirile mixte conectate la sistemele centralizate de încălzire sau echipate cu surse centrale de încălzire/răcire. Proprietarii trebuie să monteze repartitoarele de costuri pentru a evidenția consumul individual, cu scopul de a încuraja o gestionare eficientă a energiei și a reduce impactul asupra mediului.
Potrivit ANRE, instalarea repartitoarelor nu este doar o obligație legală, ci și o strategie pentru a realiza economii semnificative. Prin această măsură, fiecare proprietar va plăti exact consumul său și cota-parte din consumul comun, oferind transparență în privința facturilor.
„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire”, se arată în lege.
În București, peste 275.000 de apartamente nu au încă instalate repartitoare, iar cei care nu se conformează până la termenul limită riscă amenzi substanțiale. Costurile pentru montarea unui repartitor pornesc de la 70 de lei cu TVA inclus, dar pot ajunge la sume considerabil mai mari, în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui locatar.
Citește și: Românii, cei mai muncitori din toată Europa. Țara noastră este pe locul unu la numărul de ore lucrate anual