Anunț important pentru românii din străinătate! Noi reguli pentru schimbarea pașaportului. Ce pași trebuie să urmeze
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.11.2023 la 22:32
Actualizat pe 21.11.2023 la 22:32
Vești bune pentru românii care sunt stabiliți în străinătate și al căror pașaport a expirat. Potrivit informațiilor, cei care sunt plecați din țară și pașaportul le-a expirat sau a fost furat, atunci se pot adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru a solicita obţinerea unui nou act.
- Reguli noi pentru schimbarea pașaportului românilor din străinătate
- Ce pași trebuie să urmeze
Românii care locuiesc în străinătate își pot schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară. Tot ce trebuie să facă este să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României. Este important de știut că obţinerea unui nou paşaport simplu electronic nu este posibilă prin intermediul unei împuterniciri din partea unei persoane din România, astfel că este necesară prezența personală la un consulat.
Românii din străinătate își pot schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară
Românii aflați în străinătate care își doresc să își schimbe pașaportul fără să se deplaseze în țară trebuie să urmeze câțiva pași:
1. Să se prezinte personal la Consulat. Aceasta este o condiție obligatorie, deoarece procesul de prelucrare a pașaportului presupune preluarea electronică a fotografiei, semnăturii și amprentelor solicitantului.
2. Să achite contravaloarea pașaportului, o sumă de 59 de euro. Această taxă poate fi achitată la misiunea diplomatică sau la oficiul consular la care depuneți cererea. Contravaloarea nu este considerată o taxă consulară, ci un cost de producție, iar o chitanță este emisă ca dovadă a plății.
3. Să depună cererea pentru obținerea pașaportului simplu electronic, completând un formular de cerere care va conține semnătura dumneavoastră în original. Alături de formular, trebuie să prezinte și alte documente în original, cum ar fi cartea de identitate sau buletinul de identitate (în termen de valabilitate), pașaportul anterior (dacă este cazul), și, în cazul furtului, o dovadă emisă de poliția locală, scrie antena3.ro.
Eliberarea pașaportului nu mai este posibilă în regim de urgență
Potrivit sursei menționate anterior, eliberarea pașaportului nu mai este posibilă în regim de urgență. Nu mai sunt percepute așadar nici taxe de urgență.
În condițiile în care o persoană este presată de timp, există posibilitatea de a solicita eliberarea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa temporar în țara de origine în așteptarea obținerii pașaportului simplu electronic.
Citește și: În câte țări poți intra cu pașaportul românesc fără viză. Ce arată statisticile