Anunț important pentru șoferi! „Cutia neagră”, obligatorie! La ce ajută, de fapt
Publicat pe 20.04.2024 la 13:10 Actualizat pe 20.04.2024 la 13:10
O schimbare semnificativă se profilează în lumea conducătorilor auto din Europa, deoarece autoritățile impun o nouă regulă obligatorie pentru toți șoferii: instalarea „cutiei negre” în vehicule.
- Vești importante pentru șoferi
- „Cutia neagră” va fi obligatorie
Din vara acestui an, o nouă cerință impusă de autoritățile europene își face simțită prezența: toate vehiculele noi trebuie să fie echipate cu așa-numita "cutie neagră". Ce înseamnă acest lucru pentru șoferi?
„Cutia neagră” va fi obligatorie
Acest dispozitiv, cunoscut tehnic ca Event Data Recorder (EDR), este conceput pentru a înregistra și stoca date despre performanța mașinii în momente critice, cum ar fi un accident.
Printre datele pe care le colectează se numără viteza vehiculului, momentul aplicării frânelor, accelerația și chiar unghiul de viraj. De asemenea, înregistrează activarea sistemelor de siguranță, precum airbagurile.
O preocupare majoră în legătură cu această schimbare este legată de confidențialitatea datelor. Cu toate acestea, Comisia Europeană a asigurat că informațiile colectate nu vor include date personale și că accesul la ele va fi strict controlat.
Principalul motiv pentru impunerea acestui dispozitiv este de a oferi autorităților mai multe informații pentru investigarea accidentelor rutiere. Datele colectate pot oferi o perspectivă crucială asupra circumstanțelor care au condus la un accident și pot ajuta la identificarea și implementarea măsurilor preventive pentru prevenirea unor evenimente similare în viitor.
Cu atât mai mult, aceste informații pot servi și pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a standardelor de siguranță la nivel european. Astfel, deși impunerea "cutiei negre" poate genera îngrijorări inițiale, beneficiile sale pot fi esențiale în îmbunătățirea siguranței rutiere și în prevenirea accidentelor.
Se scumpesc rovinietele
Conform informațiilor furnizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNAIR), această nouă rovinietă va costa 2,5 euro, fiind în scădere față de tariful precedent de 3 euro pentru o săptămână.
Cu toate acestea, schimbarea vine cu eliminarea opțiunii de rovinietă valabilă o săptămână, fiind înlocuită de una valabilă pentru 10 zile, la un preț puțin peste 3 euro. În plus, CNAIR a informat că noile taxe nu vor putea fi achitate prin SMS timp de 10 zile, până când sistemul va fi actualizat.
Aceste modificări vor impune un cost suplimentar șoferilor, iar unii se tem că vor resimți presiunea financiară în bugetul lor lunar.
Citește și: Vești proaste pentru românii care uită să își reînnoiască polița RCA! Primesc amenzi uriașe