Anunț important pentru șoferii din România! Riscă amenzi uriașe
Publicat pe 13.06.2024 la 14:20 Actualizat pe 13.06.2024 la 14:20
Vești importante pentru șoferii din România! Aceștia pot risca amenzi uriașe, potrivit noilor prevederi ale legislației referitoare la pescuit, dar și la protecția resurselor acvatice. Iată ce trebuie să știi.
- Vești importante pentru șoferi
- De ce pot risca amenzi uriașe
Șoferii care își conduc vehiculele prin albia unei ape curgătoare montane se expun unor amenzi semnificative, conform noilor prevederi ale legislației referitoare la pescuit și protecția resurselor acvatice.
Șoferii din România pot risca amenzi uriașe
Deși această lege exista și anterior, modificările recente impun sancțiuni mult mai aspre pentru cei care traversează cu mașina râuri, pâraie sau alte cursuri de apă din zonele împădurite.
Amenzile aplicate pentru astfel de încălcări variază între 6.000 și 10.000 de lei și vizează toate tipurile de vehicule, inclusiv pe cele care transportă bușteni sau alte materiale lemnoase.
Pentru șoferii care merg la pescuit și comit această infracțiune, consecințele sunt și mai dure. Pe lângă amenda maximă de 10.000 de lei, aceștia riscă suspendarea permisului, a licenței sau a autorizației de pescuit pentru o perioadă de 120 de zile.
În cazul în care sunt descoperiți cu pești care nu respectă dimensiunile legale, aceștia vor primi o sancțiune suplimentară de 10.000 de lei.
Noi sancțiuni pentru șoferii care sunt prinși băuți sau drogați la volanul mașinii
Șoferii din România ar putea să se confrunte cu sancțiuni mult mai drastice dacă sunt surprinși conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor. Un proiect de lege ce propune suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 10 ani pentru astfel de infracțiuni este programat să fie votat astăzi, 14 mai 2024, în Camera Deputaților, după ce a suferit mai multe amânări succesive.
Această măsură vine ca răspuns la faptul că România a avut, în ultimii șase ani, cea mai mare rată a accidentelor mortale din Europa, cauzate de șoferii aflați sub influența substanțelor interzise. Situația critică a determinat autoritățile să adopte o abordare mai strictă pentru a reduce numărul de accidente grave pe drumurile publice.
Pe lângă suspendarea permisului, proiectul de lege prevede și înăsprirea pedepselor pentru cei care conduc sub influența substanțelor ilegale. În locul amenzilor, propunerea legislativă introduce pedepse cu închisoarea, marcând astfel un răspuns ferm la numărul tot mai mare de incidente grave pe șosele.