Anunț îngrijorător: 400.000 de români ar putea rămâne pe drumuri, din cauza coronavirusului

Anunț îngrijorător: 400.000 de români ar putea rămâne pe drumuri, din cauza coronavirusului © Hepta

Pe lângă impactul social și medical, coronavirusului lovește puternic și în economia mondială. În România, circa 400 de mii de români ar putea rămâne pe drumuri, dacă nu sunt luate, de urgență, măsuri legate de amânarea și scutirea de la plata anumitor taxe. Anunțul a fost făcut de patronatele de turism și de restaurante.

Fără dar și poate, cel mai lovit domeniu a fost cel al turismului, care înregistrează scădere după scădere cu fiecare zi în care sunt înregistrate noi îmbolnăviri. Drept urmare, patronatele solicită Guvernului scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, amânarea TVA și a taxelor locale, fără penalizări și dobânzi.

„În situaţia în care fenomenul coronavirus se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp, estimăm că în lipsa unor măsuri de susţinere din partea autorităţilor vom asista în scurt timp la insolvenţe, falimente şi concedieri. După analizele noastre primare, circa 20% din cei 400.000 de angajaţi din turism vor rămâne fără loc de muncă în cazul în care această situaţie va dura mai mult de o lună”, menționează comunicatul emis, miercuri, de patronatele din turism și restaurante.

În cazul în care nu este bine gestionată această situație, sute de mii de români s-ar putea trezi șomeri, avertizează Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Dragoș Anastasiu, conform Adevărul.

„Ştiţi că statul este co-acţionar în toate companiile. Este stake-holderul care primeşte cei mai mulţi bani din fiecare companie, mai mult decât acţionarii de la Registrul Comerţului. Şi cred că acesta este momentul în care toţi acţionarii firmelor, inclusiv statul român, trebuie să facă eforturi. Noi (patronatele din domeniu, n.r.) le facem deja. Şi statul trebuie să le facă, nu are încotro. De data asta nu are încotro, dacă nu vrea să se trezească cu 400.000 de şomeri”, a declarat Anastasiu.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro