Anunțul făcut de Ludovic Orban despre o nouă carantinare națională. Premierul a decis
Publicat pe 27.10.2020 la 11:23 Actualizat pe 27.10.2020 la 17:52
În cadrul vizitei oficiale a membrilor Guvernului la Paris, premierul Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea instituirii carantinei la nivel național. Oficialul a anunțat că nu au existat discuții în acest sens și că obiectivul este de a nu afecta economia.
- Anunțul făcut de Ludovic Orban despre o nouă carantinare națională
- Ce decizie a luat executivul
Orban a declarat, luni, că în acest moment nu se ia în calcul carantinarea națională, deoarece excutivul vrea ca economia să nu fie afectată .
„Nu avem în discuții o astfel de eventualitate, în momentul de față. Noi am adoptat un set de măsuri care țin cont de modul de transmitere a virusului și așteptăm să vedem eficiența acestor măsuri. Din punctul nostru de vedere, cu cât mai mulți români respectă regulile de protecție sanitară, cu atât viața poate fi mai normală”, a spus Orban.
Premierul a subliniat că vrea ca oamenii să aibă un trai cât mai normal, respectând restricțiile impuse, pentru o bună funcționare a economiei:
„Obiectivul nostru este să nu afectăm economia în niciun fel, să asigurăm funcționarea economiei, să luăm cât mai puține măsuri de restricționare și ne dorim ca oamenii să aibă o viață cât mai aproape de normal. Repet, cu condiția respectării normelor de protecție, care nu sunt complicate: portul măştii, igiena sanitară, păstrarea unei distanţe fizice de protecţie sanitară, evitarea atingerii unor obiecte pe care le ating alţii sau dezinfectarea mâinilor după atingerea unor astfel de obiecte. Lucrurile nu sunt foarte complicate”.
Premierul insistă pe importanța respectării restricțiilor
Prim-ministrul a explicat că: „Dacă oamenii respectă regulile, riscul de transmiuere se diminuează drastic și nu este nevoie sa luăm alte măsuri de restricție”.
Declarațiile au fost făcute de premierul Ludovic Orban într-o vizită oficială în Franța, unde se află alături de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, și ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
„Sunt primul prim-ministru care are o întrevedere oficială cu premierul Jean Castex de la învestire, cred că acest amănunt nu este lipsit de semnificaţie şi arată relaţiile extrem de bune care există între Franţa şi România şi dorinţa de aprofundare a acestei colaborări. În ceea ce priveşte riscurile, atâta timp cât ne protejăm, atâta timp cât respectăm regulile, riscurile sunt minime”, a spus Orban.
România și Franța vor coopera în domeniul nuclear civil
România și Franța au semnat luni, la Paris, o declarație de intenție pentru cooperarea în domeniul nuclear civil și pentru colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare. Astfel, Franța se va implica, alături de SUA și de Canada, în construirea reactoarelor de la Cernavodă, scrie HotNews.ro.
Totodată, premierul a menționat și o colaborare în domeniul sanitar, care vizează ”schimb de experienţă, susţinere reciprocă, precum şi poziţii comune la nivel european în reglementările din domeniul sănătăţii”.
Zilele acestea, Orban se va mai întâlni cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Franceze, Richard Ferrand, cu preşedintele Senatului, Gerard Larcher, cu reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa – România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF), precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa.