Anunțul ministrului Muncii: „Ne-am pregătit pentru 300-400.000 de contracte de muncă suspendate”

Anunțul ministrului Muncii: „Ne-am pregătit pentru 300-400.000 de contracte de muncă suspendate” © facebook

În momentul de față, aproximativ 200.000 de contracte de muncă sunt suspendate din cauza situației de criză, generată de coronavirus.

Mai multe companii și-au suspendat activitatea, iar numărul lor s-ar putea dubla, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, pentru Digi24.

Totuși, ea a susținut că, deși situația bugetară este critică, există bani suficienți pentru a plăti somajul tehnic pentru angajații cu contracte suspendate.

Ordonanța de urgență care reglementează șomajul tehnic este în procedură de publicare în Monitorul Oficial, a spus Alexandru.

„Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situația delicată a angajatorilor și angajaților care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis - restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare, toate închise ca măsură de prevenție prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea accesării fondurilor - 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut”, a declarat ministrul Muncii.

Contractele de muncă suspendate, în creștere

Violeta Alexandru a mai precizat că datele REVISAL, registrul electronic al salariaților, arată că săptămâna aceasta erau aproxmativ 200.000 de mii de contracte de muncă suspendate.

„E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a mai adăugat ea.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro